Οικονομία

Νέο «κύμα» ανατιμήσεων απειλεί τα νοικοκυριά – Ποιες «άμυνες» ορθώνει η κυβέρνηση


Ξανά στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά – Οι σκέψεις για απόδοση δεύτερης επιταγής ακρίβειας

Ενώ η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο για την αναχαίτιση του ενεργειακού κόστους, την ίδια στιγμή αναζητά τρόπους για στηρίξει τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, που αναμένεται να συνεχιστούν με σφοδρότητα το επόμενο διάστημα. 

Προμήνυμα για τη νέα έκρηξη της ακρίβειας, αποτελεί η εκτίναξη των τιμών χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 46,2%! Οι τιμές χονδρικής μεταφέρονται στην κατανάλωση με κάποια καθυστέρηση και επηρεάζουν τις τιμές λιανικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, τον οποίο θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ξεπεράσει το «φράγμα» του διψήφιου ποσοστού, πάνω από το 10%.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες και υπό το βάρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας που «γιγαντώνεται», η κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο μέτρα, τα οποία έχουν αισθητό δημοσιονομικό κόστος, όμως ενδεχομένως να αποτελέσουν μονόδρομο, στην περίπτωση που τα μέτρα ενεργειακής στήριξης δεν αποκλιμακώσουν τις τιμές στην αγορά.

Ο βασικός πυλώνας των μέτρων είναι η παρέμβαση στην αγορά, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το ψωμί, το γάλα, το κρέας. Πρόκειται για μια πρόταση που βρίσκεται εδώ και καιρό στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και τίθεται υπό διαρκή επεξεργασία και διαβούλευση. Στις σκέψεις των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται και η δημιουργία μιας κάρτας τροφίμων, στα πρότυπα του fuel pass στα καύσιμα, η οποία θα δοθεί-όπως προβλέπει η συγκεκριμένη πρόταση- για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Κλειδωμένη» είναι για τον Ιούνιο η χρονική επέκταση έως τέλος του 2022 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13%, για τους κλάδους της εστίασης, των μεταφορών και τουρισμού.

Ειδικότερα αφορούν:

  • Τον καφέ, τα λοιπά ροφήματα (σοκολάτα, τσάι), καθώς και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
  • Τα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Το τουριστικό πακέτο
  • Στον πολιτισμό: Φθηνότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους, οι οποίοι  έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τους περιορισμούς λόγω κορονοϊού.

Δεύτερη επιταγή ακρίβειας

Στα υπόψιν του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η πρόταση για την καταβολή μιας δεύτερης επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι ευπαθείς και οικονομικά αδύναμες ομάδες. Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται να «ρίξει» στη μάχη κατά της ακρίβειας το εν λόγω επίδομα των 200 ευρώ, προς τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. 

Να θυμίσουμε ότι το Πάσχα το επίδομα έλαβαν οι εξής κατηγορίες: 

  1. Χαμηλοσυνταξιούχοι
  2. Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  3. Άτομα με αναπηρία
  4. Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα