Οικονομία

Έκρηξη πληθωρισμού – Πιάνει το 10%! Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat


Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη - Τι θα δείξει η ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ

Σοκ και δέος προκαλούν στην κυβέρνηση και στην αγορά τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, για το πληθωρισμό τον Απρίλιο.

Όπως προκύπτει από τον εναρμονισμένο δείκτη καταναλωτή που χρησιμοποιεί στις σταθμίσεις της η Eurostat, o πληθωρισμός έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, στο 9,4%, συνεχίζοντας την ξέφρενη ανοδική πορεία του. Τον Μάρτιο είχε αναρριχηθεί στο 8%, τον Φεβρουάριο είχε φτάσει στο 6,3% και τον Ιανουάριο στο 5,5%.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η ΕΛΣΤΑΤ χρησιμοποιεί τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή για τις σταθμίσεις της, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο θα ξεπεράσουν το διψήφιο ποσοστό, ενδεχομένως να προσεγγίσουν και το 11%. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική αγορά και προφανώς οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωπη μ’ ένα νέο σφοδρό «κύμα» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίας, τη στιγμή, μάλιστα, που η πληγή της ενεργειακής ακρίβειας δεν λέει να κλείσει.

Τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 8,9%.

Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Σε επίπεδα ρεκόρ, για έκτο σερί μήνα, συνεχίζει να «καλπάζει» ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο έφτασε στο 7,5%, έναντι του 7,4% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την Eurostat το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασαν τις οικονομικές επιδόσεις.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Απρίλιο, η Εσθονία (19%), η Λιθουανία (16,6%), η Λετονία (13,2%) και η Ολλανδία (11,2%). Ο χαμηλότερος πληθωρισμός σημειώνεται στη Μάλτα (4,9%), στη Γαλλία (5,4%), στη Φινλανδία (5,6%) και στην Ιταλία (6,6%).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Απρίλιο (38,0%, έναντι 44,4% τον Μάρτιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (6,4%, έναντι 5,0% τον Μάρτιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,8%, έναντι 3,4% τον Μάρτιο) και τις υπηρεσίες (3,3%, έναντι 2,7% τον Μάρτιο).

Ισχυρές ανατιμήσεις σε ενέργεια και αγαθά τον Μάρτιο

Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων είναι το ηλεκτρικό ρεύμα με αύξηση 79,3% και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 68,3%, το πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5%, τα υγρά καύσιμα με 29%, τα αεροπορικά εισιτήρια με 26,8% τα έλαια και λίπη με 19,9%.

Ενδεικτικό είναι πώς, από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών μόνο μία κατέγραψε μείωση των τιμών, ενώ οι υπόλοιπες, βρέθηκαν στα ύψη. Αναλυτικότερα αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν:

  • 8,1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτεςγλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
  • 6,5% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  • 29,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των ενοικίων κατοικιών και των τιμώ σε είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. 
  • 3,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  • 15,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ελαστικά, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
  • 2,8% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία..
  • Μείωση 2,9% κατέγραψε ο δείκτης «Επικοινωνίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε κινητά τηλέφωνα και τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα