Αγορές

Σενάρια τρόμου για στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη! Τι υποστηρίζει η UBS


Το χειρότερο δυνατό σενάρια με υψηλό πληθωρισμό και ύφεση "βλέπει" η UBS για την Ευρωζώνη - Αναθεωρεί προς τα κάτω και τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης

Ενώ και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι παγιδευμένα σε καθοδικό σπιράλ, με τους επενδυτές να φοβούνται περαιτέρω επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η έκθεση της UBS έρχεται να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά της ανησυχίας που «καίει» στην Ευρωζώνη.

Η UBS εκτιμά ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς την εκπλήρωση ενός άκρως δυσάρεστου σεναρίου, αυτό του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και ύφεσης. Προχώρησε, μάλιστα, σε ψαλίδισμα των προβλέψεών της για το ρυθμό ανάπτυξης ης ευρωπαϊκής οικονομίας το 2022, υποστηρίζοντας ότι θα κινηθεί στο 2,7% από το 2,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Η Ευρωζώνη θα αποφύγει οριακά μια τεχνική ύφεση», σημειώνει στην έκθεσή της η UBS, η οποία προβλέπει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει αισθητός το δεύτερο τρίμηνο.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, υποστηρίζοντας ότι θα βρεθεί πιο κοντά στην ύφεση, με μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Η UBS έχει κακά… μαντάτα και για την Ιταλία, ενώ αντιθέτως αναμένει ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη για Γαλλία και Ισπανία.

Υφεση βλέπει και η Morgan Stanley

Φορέας κακών μαντάτων για την Ευρωζώνη είναι η Morgan Stanley, η οποία χθες εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με ήπια ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Κύρια αιτία για το ηχηρό «φρενάρισμα» της Ευρωζώνης, είναι η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει ακόμη περαιτέρω της προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ηπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley,  η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα (δ ‘ τρίμηνο 2022-α’ τρίμηνο 2023), ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους, θα επιστρέψει σε ανάπτυξη, με οδηγό την αύξηση των επενδύσεων.

Εντονη ανησυχία και ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο «βαθύ κόκκινο» κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι άνωθεν «μαύρες» προβλέψεις για ύφεση στην Ευρωζώνη  πυροδοτούν την ανησυχία στους επενδυτές. 

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX πέφτει 2,33% στις 12.700 μονάδες, ο FTSE100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1,67% στις 7.185 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι βουτά 2,37% στις 5.888 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο πτωτικά 2,18% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο στις 21.357 μονάδες και 1,63% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη στις 8.054 μονάδες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα