Διεθνή

Morgan Stanley: Η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπει σε ύφεση το δ’ τρίμηνο


«Φορέας» κακών μαντάτων για την Ευρωζώνη είναι η Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με ήπια ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Κύρια αιτία για το ηχηρό «φρενάρισμα» της Ευρωζώνης, είναι η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο η Ρωσία να μειώσει ακόμη περαιτέρω της προμήθειες φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ηπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley,  η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί για δύο τρίμηνα (δ ‘ τρίμηνο 2022-α’ τρίμηνο 2023), ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους, θα επιστρέψει σε ανάπτυξη, με οδηγό την αύξηση των επενδύσεων.

Σ’ ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα αυξάνει το επιτόκιο καταθέσεων σε κάθε συνεδρίαση φέτος, στο 0,75% τον Δεκέμβριο.

Μαύρες προβλέψεις και από τον Λουίς ντε Γκίντος

Την πεποίθηση πως οι δείκτες μεταποίησης δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδύνεται, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκίντος, υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης το 2023.

Σύμφωνα με το Dow Jones, ο ίδιος τόνισε πως ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται προτού αρχίσει να υποχωρεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Ο ντε Γκίντος επεσήμανε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί για τις δευτερογενείς συνέπειες που αρχίζει να βλέπει στους μισθούς από την άνοδο του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει ένα σπιράλ «σπιράλ μισθών-τιμών».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα