Οικονομία

JPMorgan: Έρχεται οικονομικός τυφώνας


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει στους επενδυτές ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Cο, Τζέιμι Ντάιμον, κάνοντας λόγο έναν επερχόμενο οικονομικό «τυφώνα», υπογραμμίζοντας πως η οικονομία παλεύει ενάντια σε έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Συγκεκριμένα, ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg, ανέφερε σε συνέδριο: «Αυτός ο τυφώνας είναι ακριβώς εκεί έξω στο δρόμο και έρχεται προς το μέρος μας», προσθέτοντας πως «δεν ξέρουμε αν πρόκειται για έναν μικρό τυφώνα ή για τη σούπερ καταιγίδα Σάντι. Καλύτερα να προετοιμαστείτε». 

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan είχε αναφέρει στην ημέρα επενδυτών της JPMorgan τον Μάιο ότι υπάρχουν «σύννεφα καταιγίδας» στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως υπογράμμισε, χθες, δήλωσε πως επικαιροποίησε την πρόβλεψή του, λόγω των προκλήσεων της Fed για τον πληθωρισμό. «Αυτή τη στιγμή είναι κάπως ηλιόλουστα, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να τα καταφέρει», είπε.

Ο Ντάιμον επεσήμανε πως η JPMorgan προετοιμάζεται γι' αυτό αναταράξεις με το να είναι συντηρητική με τον ισολογισμό της. «Θέλω κατά κάποιο τρόπο να αποβάλω και πάλι τις μη λειτουργικές καταθέσεις, κάτι που μπορούμε να κάνουμε σε μέγεθος, για να προστατευτούμε ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες σε κακές εποχές», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι το περιβάλλον με το οποίο έχουμε να κάνουμε». Εν συνεχεία, υπογράμμισε τη δύναμη του καταναλωτή, την αύξηση των μισθών και τις άφθονες θέσεις εργασίας ως τα «φωτεινά σύννεφα» στην οικονομία.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Wells Fargo & Co Charlie Scharf, είπε πως αναμένει ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων της εταιρείας θα μετριάσει μετά την άνοδό του το πρώτο τρίμηνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι οικονομολόγοι της JPMorgan έριξαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 στο 2,4% από 3%, για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 1,5% από 2,1% και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε 1% από 1,4%, αναφέροντας ως αιτίες την πτώση των τιμών των μετοχών, τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και το ισχυρότερο δολάριο σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους.

Μετά τις δηλώσεις του Ντάιμον, οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν 1,8% στα 129,81 δολάρια.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα