Χρηστικά

Νέες «ανατροπές» στις αντικειμενικές αξίες


Τι αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για τις νέες αλλαγές στις αντικειμενικές. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Νέες ανατροπές στις αντικειμενικές αξίες τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Εκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση. Αλλαγές προκύπτουν, εντός της επόμενης διετίας και για τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί για άλλους δύο… γύρους αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, το 2019 και το 2020. Η αρχή θα γίνει την επόμενη χρονιά, όπου θα τελεστή νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, σε ποσοστό που φτάνει τουλάχιστον 50%.

Το 2020 αποτελεί καταλυτική χρονιά, καθώς οι Θεσμοί αναμένουν να λάβει χώρα πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές. Στην έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξε η Κομισιόν, γίνεται εκτενής αναφορά στο πλέγμα αλλαγών που προώθησε και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τις αντικειμενικές και σημειώνεται ότι ο βασικός στόχος είναι η σταδιακή εξίσωσή τους (εντός του 2020), με τις τιμές της αγοράς.

Παράλληλα γίνεται αναφορά και στην επίδραση που είχε ο πρώτος γύρος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στον ΕΝΦΙΑ. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ο εν λόγω φόρος αναπροσαρμόστηκε με τη σειρά του, προκειμένου να αντανακλά εν μέρει την αύξηση των τιμών ενώ διασφαλίζει την διατήρηση του στόχου για τα δημόσια έσοδα το 2018.
Επί της ουσίας, μέσω της Εκθεσης Συμμόρφωσης οι Θεσμοί προαναγγέλλουν νέες ανατροπές με αυξητική «χροιά» στις αντικειμενικές τιμές, που ασφαλώς θα έχουν και τον ανάλογο αντίκτυπο στον ΕΝΦΙΑ.

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, η Έκθεση Συμμόρφωσης προαναγγέλλει ανατροπές τα επόμενα δύο χρόνια. Με βάση τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί και περιλαμβάνονταν στο Μεσοπρόθεσμο, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10%, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν φόρο μέχρι 700 ευρώ. Η μέγιστη απώλεια για τα κρατικά έσοδα θα είναι 0,1% του ΑΕΠ ήτοι 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης θα αλλάξουν οι συντελεστές των περίπου 20 φόρων και των τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.
 

Διαβάστε επίσης