Οικονομία

Νέα στοχευμένα μέτρα στήριξης για τους ευάλωτους


H άκρως θετική πορεία των δημοσιονομικών στο επτάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ.ευρώ και η υπέρβαση στα έσοδα, δημιουργούν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και τις προϋποθέσεις για επιπρόσθετες παροχές. 

Το οικονομικό επιτελείο το οποίο επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα, φαίνεται πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να δοθούν νέες παροχές, αλλά με μέτρο και χωρίς υπερβολές. Για την ακρίβεια θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν αποκλειστικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι, μάλιστα, πιθανόν, να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σύφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα ακόλουθα μέτρα: την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου στήριξης κατά της ενεργειακής ακρίβειας με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.

Επίσης στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η απόδοση νέας επιταγής ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους, η οποία θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Στο τραπέζι είναι ξανά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η επέκταση του Market Pass έως το τέλος του 2023, όπως και η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2024.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ.ευρώ

Στο επτάμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» 3,5 δισ.ευρώ, που ξεπερνάει κατά πολύ τον στόχο των 1,83 δισ. που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Κύριος πυλώνας της εξαιρετικής εικόνας που αποτυπώνεται στα προκαταρτικά στοιχεία του επταμήνου, είναι και πάλι τα φοροέσοδα που υπεραποδίδουν, καταγράφοντας άνοδο 7,5,%, έναντι του αρχικού στόχου. Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33, 7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,34 δισ. ευρώ σε σχέση με τον ορισθέντα στόχο του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα