Οικονομία

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 δισ. στο 7μηνο – Νέα υπεραπόδοση για τα φοροέσοδα


Πλεόνασμα «μαμούθ», ξεπέρασαν τα 33 δισ.ευρώ τα φορολογικά έσοδα – Γιατί μειώθηκαν τα καθαρά έσοδα

Πρίμα συνεχίζουν να πηγαίνουν δημοσιονομικά, όπως αποδεικνύεται περίτρανα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το πρώτο επτάμηνο.  Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» 3,5 δισ.ευρώ, που ξεπερνάει κατά πολύ τον στόχο των 1,83 δισ. που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Κύριος πυλώνας της εξαιρετικής εικόνας που αποτυπώνεται στα προκαταρτικά στοιχεία του επταμήνου, είναι και πάλι τα φοροέσοδα που υπεραποδίδουν, καταγράφοντας άνοδο 7,5,%, έναντι του αρχικού στόχου. Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33, 7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,34 δισ. ευρώ σε σχέση με τον ορισθέντα στόχο του προϋπολογισμού.

Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 37,14 δισ. ευρώ και ήταν χαμηλότερα κατά 541 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 38,58 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 40 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η υστέρηση στο σκέλος των εσόδων προέρχεται από "τη μη είσπραξη τιμήματος 1,496 δισ. ευρώ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί κατά τον μήνα Ιούνιο" και  "την μη είσπραξη δόσης ύψους 1,718 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Ιούλιο".

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.555 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.830 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1.161 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37.145 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 541 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Αντίθετα , τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33.768 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.347 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. 

Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.947 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 636 εκατ. ευρώ από τον στόχο (3.311 εκατ. ευρώ), μέρος των οποίων οφείλεται στην επιστροφή ΦΠΑ, κατά τον μήνα Μάρτιο, στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.) ποσού 220 εκατ. ευρώ περίπου, που προκύπτει από έσοδα που έχουν εισπραχθεί από τον ΔΑΠΕΕΠ και αποδοθεί στο Κράτος από τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.271 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 534 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.805 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα