Ελλάδα

Νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία» για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου


Να περιορίσει τη «γάγγραινα» του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων που προκαλεί πολύ μεγάλες απώλειες στα δημόσια έσοδα, οι οποίες εκτιμούνται πάνω από 700 εκατ.ευρώ ετησίως, θέτει ως στόχο το υπουργείο Οικονομικών. 

Για να το πετύχει αυτό και να χτυπήσει στη ρίζα του το λαθρεμπόριο,  το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει νέα σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης της διακίνησης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών.

Τα νέα αυτά ηλεκτρονικά εργαλεία θα δίνουν τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να παρακολουθούν σε  πραγματικό χρόνο όλες τις τελωνειακές συναλλαγές, τις κινήσεις φορτηγών και άλλων επαγγελματικών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμφίβολα δίδεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να περιορίσει αισθητά το «φαινόμενο» του λαθρεμπορίου, το οποίο πλήττει ως επί το πλείστον τα κρατικά έσοδα.

Σταϊκούρας: Περιορίσαμε το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών

Πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων έχει περιοριστεί σημαντικά, με τη χώρα μας να καταφέρνει να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Η κυβέρνηση βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών για να το περιορίσει. Είναι ένα διαχρονικό, διατοπικό φαινόμενο.

Εκτιμώντας τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται πλέον, έχουμε σημαντικές επιτυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά και μετά τα καύσιμα, που είναι ο βασικός πυλώνας της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα