Οικονομία

Νέα φέσια 3,7 δισ.ευρώ προς την εφορία στο πρώτο τετράμηνο!


Σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι χρωστούν κάποιο ποσό στην εφορία

Αυξάνονται και πληθύνονται οι πολίτες που εν μέσω της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και των σφοδρών ανατιμήσεων σε βασικά είδη και προϊόντα, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία. 

Τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του 2022 (Ινουάριος-Απρίλιος) προστέθηκαν νέα φέσια ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς τη εφορία.  Σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, όπου οι οφειλές  είχαν φτάσει τα 2,561%, προκύπτει μια πολύ μεγάλη αύξηση της τάξεως του 45%. Πρέπει, ωστόσο, να συνυπολογιστεί και το εξής: στο νέο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο εμπεριέχεται και η οφειλή ενός επιχειρηματία που φτάνει τα 800 εκατ.ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία είναι οξύτατο. Σχεδόν 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (3,944 εκατ.) χρωστούν κάποιο ποσό στην εφορία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Οι 1,978 αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπο με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, κάτι που έχει ήδη γίνει σε 1,35 εκατ.

Για τον μήνα Απρίλιο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 178 εκατ., ενώ πέρυσι είχε φτάσει τα  168 εκατ. (αύξηση  κατά 5%). Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (πριν το 2021 και νέες) είναι στα επίπεδα των 112,5 δις.ευρώ, από τα οποία οι 87,1 θεωρούνται ως πραγματικό ληξιπρόθεσμο» χρέος και τα άλλα 25,4 δις ως ανεπίδεκτα είσπραξης.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2021 και νέων) έχει φθάσει τα 112,5 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 25,4 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 87,1 δισ. ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα