Τράπεζες

Νέα εθελουσία από Εθνική – Θα φύγει 1 στους 5 την επόμενη τριετία


Νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ετοιμάζει η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας να πιάσει τον φετινό στόχο μείωσης προσωπικού που έχει τεθεί στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Το προηγούμενο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο μετά από παράταση ενός μηνός, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτέλεσμα: Αντί 750, έφυγαν μόνον 380 υπάλληλοι. Για να καλυφθεί ο στόχος πρέπει τώρα να αποχωρήσουν άλλοι 370.

Για να το επιτύχει, η τράπεζα θα αναγκασθεί προφανώς να δώσει ισχυρότερο δέλεαρ στους εργαζόμενους, αυξάνοντας τις παροχές-κίνητρα. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται ότι θα «τρέξει» από το τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και θα κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις την επόμενη χρονιά, καθώς στο σχέδιο προβλέπεται ότι ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην τράπεζα θα περιορισθεί σε 7.150 σε βάθος τριετίας, από 8.780 που υπολογίζεται ότι είναι τώρα, ενώ στα τέλη του 2018 ήταν γύρω στους 9.400.

Αυτό σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν με εθελουσία ή με συνταξιοδότηση 1.630 υπάλληλοι  - περίπου ένας στους πέντε εργαζόμενους της τράπεζας.

Οι προσλήψεις θα είναι συγκριτικά ελάχιστες. Θα προσληφθούν στην τριετία περί τα 150 άτομα, κυρίως στελέχη με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς εργασιών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, περίπου 650 υπάλληλοι θα φύγουν την επόμενη χρονιά – οι μισοί με κανονική συνταξιοδότηση και οι άλλοι με εθελουσία. Για τη διετία  2021-2022 προβλέπεται περαιτέρω μείωση προσωπικού κατά 950-1.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιοδοτούμενων.

Οι μειώσεις προσωπικού θα συνδυασθούν με συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων. Φέτος έκλεισαν πάνω από 25 καταστήματα και για την επόμενη χρονιά σχεδιάζεται να μπεί λουκέτο σε τουλάχιστον  12.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης