Ενέργεια

Mytilineos: Ρεκόρ κερδών (+187%!) και τζίρου, μεγάλες επενδύσεις, υψηλό μέρισμα


Εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις επέτυχε στην τελευταία χρήση (2022) ο όμιλος MYTILINEOS, τριπλασιάζοντας τα καθαρά κέρδη του (+187%) με υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών (+137% στο τζίρο) και ταυτόχρονη μείωση του δανεισμού.

Η υψηλή κερδοφορία δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να διανείμει στους μετόχους της μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση 5,20% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η εισηγμένη μητρική MYTILINEOS,

  • τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 466 εκατ. ευρώ, έναντι 162 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 3,41 ευρώ, αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021.
  • Τα EBITDA ανήλθαν σε 823 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ το 2021
  • Ο Κύκλος Εργασιών  ανήλθε σε 6.306 εκατ. ευρώ, έναντι 2.664 εκατ. ευρώ το 2021 (αύξηση 137%)
  • Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 716 εκατ. ευρώ το 2022, από 803 εκ. ευρώ στο τέλος του 2021
  •  Ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. .

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Για τη MYTILINEOS, το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο, όχι μόνο για τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις που πέτυχε η Εταιρεία απέναντι σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον, αλλά κυρίως γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της σε MYTILINEOS Energy & Metals.

Αυτή τη χρονιά, η MYTILINEOS βρέθηκε απέναντι σε προκλήσεις όπως η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και τα αποτελέσματά του, η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους και των επιτοκίων αλλά και οι εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970. Σε αυτό το περιβάλλον, η Εταιρεία κατόρθωσε να ανταποκριθεί με επιτυχία, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα έτη.

Η MYTILINEOS πέτυχε το 2022 μία συστηματική αύξηση της κερδοφορίας της, μέσω της επίτευξης διαδοχικών ιστορικών υψηλών σε κάθε επόμενο τρίμηνο του έτους, ενώ ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά τον δείκτη μόχλευσής της, σε μία χρονιά που έκανε τις μεγαλύτερες επενδύσεις της. Επιβεβαιώνεται έτσι ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι προβλέψεις της Διοίκησής της, τη στιγμή κατά την οποία θέτει τις βάσεις για ακόμα υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η ένταξη της MYTILINEOS για πρώτη φορά στον δείκτη MSCI, καθώς και η συνεχής ενίσχυση της συμμετοχής των ξένων, κυρίως, θεσμικών επενδυτών - με πιο πρόσφατη τη σημαντική αύξηση του ποσοστού της Fairfax - αποτελούν σημαντική αναγνώριση των επιδόσεων της MYTILINEOS όλα αυτά τα χρόνια, όπως και την προσήλωσή της στον στρατηγικό στόχο για δημιουργία αξίας για όλους τους μετόχους».

Και κατέληξε: «Τέλος, η εισαγωγή της Εταιρείας στους δείκτες βιωσιμότητας Dow Jones, καθώς και στον δείκτη MSCI ESG Ratings, αποδεικνύουν ότι η MYTILINEOS ανήκει πλέον στην παγκόσμια ελίτ εταιρειών με υψηλές επιδόσεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης».

Σε σχέση με τις προοπτικές για το 2023, επισημαίνεται μεταξύ άλλων η επιτάχυνση της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ η συνεισφορά, για πρώτη φορά στην κερδοφορία του 2023, της νέας μονάδας φυσικού αερίου 826 MW και η υψηλή κερδοφορία για την Μεταλλουργία, μέσω ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνων τόσο σχετικά με τις διακυμάνσεις των τιμών του μετάλλου και της ισοτιμίας Euro/$, όσο και με τη διατήρηση ανταγωνιστικού κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα αναφορικά με το ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα