Τράπεζες

Μυλωνάς/Εθνική: Θετικές προοπτικές στην οικονομία


Αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις μελλοντικές επιδόσεις της Εθνικής Τράπεζας, διατύπωσαν ο CEO του ομίλου ΠάλοςΜυλωνάς και οι συνεργάτες του στη διοίκηση της τράπεζας,μιλώντας σήμερα κατά την παρουσίαση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της.  

Οπως επισήμαναν, η Εθνική αναμένει φέτος ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 5,5% στο σύνολο της χρονιάς. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκλειδώσει πόρους άνω των 7 δισ. ευρώ στο 2ο εξάμηνο, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

 Ιδιαίτερα θετικές και ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά και για τη δυναμική των επιχειρήσεων. Οπως αναφέρθηκε, όλοι οι πελάτες της τράπεζας είχαν βγει από τα moratoria στα τέλη του 2020 και τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά πό επτά μήνες μόλις το 3% από αυτούς είναι σε καθεστώς «πτώχευσης» και μόλις το 1% έχει καθυστέρηση 30 ημερών στις πληρωμές.

Δύο άλλα θετικά στοιχεία είναι ότι η δημιουργία NPEs παρέμεινε αρνητική το 2ο τρίμηνο, ενώ χορηγήθηκαν νέα δάνεια 2 δισ. ευρώ κυρίως επιχειρηματικά.

Οσον αφορά την πορεία διευθέτησης των κόκκινων δανείων,τονίστηκε ότι η Εθνική τα έχει περιορίσει σε 4 δισ. στο τέλος εξαμήνου και θα τα μειώσει περαιτέρω με την τιτλοποίηση Frontier. Η τιτλοποίηση αυτή που θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος γ΄τριμήνου, σε συνδυασμό με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσουν το βασικό δείκτη ιδίων κεφαλαίων κατά 170 μονάδες βάσης, στο 18,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης