Τράπεζες

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Μέρισμα 20% - 30% των κερδών το 2024


Την επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στα μερίσματα το 2024 επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς κατά τη σημερινή παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου στους αναλυτές.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς στους αναλυτές «η ΕΤΕ αναμένεται να εγκρίνει ένα ποσό για το 2024 μεταξύ 20%-30% από τα κέρδη του 2023, υψηλότερο, δηλαδή από ότι είχαμε προϋπολογίσει αρχικά».

Αναφορικά με τα MREL η τράπεζα έχει πετύχει τους στόχους της και αναμένεται να προχωρήσει σε μια έκδοση στο τέλος του χρόνου ή την  επόμενη χωρίς να έχει  αποφασιστεί αν θα είναι εκδοση senior ή Τier2.

Ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα «τρέξει» με +2,5%-3% κυρίως λόγω του τουρισμού και επένδυσης παγίων, γεγονός που θα έχει θετική επιρροή σε όλους τους δείκτες και τις επιμέρους αγορές (πρωτογενές πλεόνασμα, ακίνητα, απασχόληση).

Επιπρόσθετα, οι φόβοι για δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων είναι μηδαμινοί και είναι χαρακτηριστικό όπως επεσήμανε ο κ. Μυλωνάς ότι οι οργανικές ροές Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs/MEA) ήταν μηδενικές (στο α’ τρίμηνο δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ) χωρίς διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών δανείων.

Το β΄ τρίμηνο αναμένεται να αυξηθούν ωστόσο δεν πρόκειται να ξεπεράσουν την πρόβλεψη των 350 εκατ. ευρώ για το 2023.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά ~140μ.β. σε ετήσια βάση σε 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται κατά 20μ.β. σε τριμηνιαία βάση σε ~89%.

Η τράπεζα εξετάζει περαιτέρω τρόπους εξυγίανσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της, μεταξύ των οποίων είναι και η αναχρηματοδότησή τους. Σε ότι αφορά τη ζήτηση νέων δανείων το β’ τρίμηνο παρατηρείται αυξητική τάση στα επιχειρηματικά δάνεια ωστόσο σημαντική αύξηση της ζήτησης αναμένεται το β’ εξάμηνο του έτους.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, εκτιμήθηκε ότι η κορύφωσή τους αναμένεται μετά από ένα – δύο τρίμηνα, καθώς αναμένονται δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αναφέρθηκε ότι το 88% των δανείων της ΕΤΕ είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν περάσει σε ποσοστό 70% στα δάνεια και κατά το 1/3 στα επιτόκια των καταθέσεων, ενώ το κόστος για την ΕΤΕ από το «πάγωμα» επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα κινηθεί κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε και σε μια νέα μικρή και στοχευμένη εθελουσία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις