Αγορές

Μπροστά στο οχυρό των 900 μονάδων το ΧΑ, με "σιγοντάρισμα" από ξένους οίκους


Στο "οχυρό" των 900 μονάδων θα κριθεί πλέον αν θα συνεχισθεί η παρατεταμένη ανοδική πορεία του ΧΑ, ή θα ακολουθήσει διορθωτική κίνηση που θα δημιουργήσει ευκαιρίες εισροής φρέσκου χρήματος και θα ανανεώσει τη δυναμική της αγοράς.

Ο ΓΔ "άλωσε" σήμερα αυτή την περιοχή, αλλά δεν κατόρθωσε να την κρατήσει, πιεζόμενος από ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση όχι μόνον βραχυχρόνιων αλλά και μακροχρόνιων κερδών, καθώς βρίσκεται πλέον στα υψηλά 14μήνου.

Η "πολιορκία" θα συνεχισθεί τις επόμενες μέρες, αλλά όσο θα καθυστερεί η οριστική άλωση θα αυξάνονται η μεταβλητότητα και οι πιθανότητες καθοδικού γυρίσματος.

Η αγορά έχει τώρα "σύμμαχο" τους διεθνείς οίκους, που επιδίδονται πάλι σε ενορχηστρωμένο μπαράζ θετικών εκτιμήσεων και αισιόδοξων προβλέψεων, προτρέποντας τους επενδυτές σε νέες τοποθετήσεις.

Οι προτροπές βρίσκουν "ευήκοα ώτα" και δίνουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά. Ενδέχεται όμως να αποτελούν ένδειξη ότι η ανοδική κίνηση τείνει να ολοκληρωθεί και ότι μεθοδικά διαμορφώνεται πρόσφορο κλίμα που θα επιτρέψει στα μεγάλα χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν.

Εν πάση περιπτώσει, η εικόνα  της σημερινής συνεδρίασης δείχνει ότι η αγορά  κινείται πλέον με κεκτημένη ταχύτητα και για να συνεχίσει την ανοδική πορεία θα χρειασθεί "καύσιμα" -  ειδήσεις και γεγονότα που θα  αποτελέσουν θετικούς καταλύτες.

Η Goldman Sachs γνωστοποίησε σήμερα ότι συμπεριέλαβε τη μετοχή του ΟΤΕ στο "καλάθι" των 61 επιλεγμένων ευρωπαϊκών μετοxών. Η Fitch σε ανάλυση της επισημαίνει ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (περίπου 20% του ΑΕΠ) σε συνδυασμό με το ευνοϊκό προφίλ χρέους στηρίζουν τη βιωσιμότητα του.

Είναι δύο ειδήσεις που μπορεί να έχουν μικρή θετική επίδραση στο ΧΑ, την ώρα που η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις παραμένουν αντικείμενο προβληματισμού και αβεβαιότητας.

Μετοχές και δείκτες

Οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε διορθωτική κίνηση, καθώς πολλοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης κάλυψε σήμερα το καθοδικό χάσμα (893– 885 μονάδες) που παρέμενε ανοιχτό από τις 24 Φεβρουαρίου 2020 και υπερέβη πρόσκαιρα το ψυχολογικό φράγμα των 900 μοάδων. Πήγε μέχρι τις 903,45 μονάδες (+1,32%) και τερμάτισε στις 897,55 με κέρδη 0,66%

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,80%, τερματίζοντας στις 2.173,32 μονάδες. Οριακά (-0,06%) υποχώρησε ο FTmid40.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -+0,66% μέχρι +3,18% και τερμάτισε με άνοδο 2,12%.Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Εθνική με +5,2%. Alpha +3,5%,  Attica +1,5%. Οριακά στο κόκκινο η Eurobank (-0,2%), συνεχίσθηκε η καταβύθιση της Πειραιώς,που έχασε 13,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4,4%, ΕΛΠΕ +3,7%, ΕΥΔΑΠ +2,5%, Μυτιληναίος +1,5% Φουρλής +1,2%, Motor Oil +1%.

Στο κόκκινο με τις μεγαλύτερες απώλειες  Σαράντης -2,1%, Ελλάκτωρ -1,7%,  ΕΧΑΕ -1,2%, ΑΔΜΗΕ -0,9%.

Στα mid caps ξεχώρισαν MIG +3,6%, Πλαστικά Θράκης +2,9%, Αβαξ +2%, Ολυμπιακή Τεχνική +1,8%, Ικτίνος και Autohellas +1,4%. Στον αντίποδα Cenergy -4%, Intracom -2,1%, Profile -1,9%, Κρι-Κρι και Ιντρακατ -1,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα