Αγορές

Δίνει πάλι “υποσχέσεις” το χρηματιστήριο


Η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στις επιχειρήσεις  παραμένουν σοβαρή απειλή για τις αγορές, που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα –  από νέα ιστορικά υψηλά  μέχρι βαθιά διόρθωση.

Τίποτε πάντως δεν φαίνεται να πτοεί τους επενδυτές του ΧΑ, που συνεχίζουν να βλέπουν “το ποτήρι μισογεμάτο”, ποντάροντας στις  μετά-κορονοϊό προοπτικές.

Με ανοδικές 9 στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις και επίσης 9 στις 10 τελευταίες εβδομάδες, οι βασικοί δείκτες της ελληνικής αγοράς συνεχίζουν να “ίπτανται” στα υψηλά 13μηνών, έχοντας υπερκαλύψει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία.

Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και το αγοραστικά ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται, διαχεόμενο σταδιακά σε μεγαλύτερη γκάμα μετοχών όλων των κλάδων και των κατηγοριών κεφαλαιοποίησης. Κριτήρια επιλογών οι μέχρι τώρα επιδόσεις, η δυναμική των επιχειρήσεων και οι μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές τους.

 Οι τεχνικές ενδείξεις

Παράλληλα όμως, όσο η άνοδος συνεχίζεται, μεγαλώνουν και οι πιθανότητες διόρθωσης, που μπορεί να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και μικρό βάθος, ή να προσλάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Σημαντική παράμετρος θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές, που ακροβατούν μεταξύ νέων ιστορικών υψηλών και βαθιάς διόρθωσης.

Για το ΧΑ αναλυτές επισημαίνουν ότι οι τεχνικές ενδείξεις είναι θετικές, αν και πολλοί δείκτες και επιμέρους μετοχές κινούνται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Ο ΓΔ βρίσκεται ενώπιον κρίσιμης ισχυρής αντίστασης στην περιοχή των 893 μονάδων, όπου έχει να καλύψει και το καθοδικό χάσμα (893– 885 μονάδες) που παραμένει ανοιχτό από τις 24 Φεβρουαρίου 2020.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι λοιπόν πολύ σημαντική για την περαιτέρω πορεία της αγοράς σε βραχυχρόνιο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Σε περίπτωση συνέχισης της ανοδικής κίνησης πρώτος στόχος θα είναι η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων και επόμενος η κατάκτηση των 925.
 Εξίσου πιθανή είναι όμως και μία διορθωτική κίνηση που θα αναζωογονήσει την αγορά, δίνοντας ευκαιρίες για εισροή φρέσκου χρήματος.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με συνεχείς διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές κατεύθυνσης, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας.
 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε  στο απόλυτο υψηλό, στις 891,69 μονάδες, με κέρδη 0,78%. Ενδοσυνεδριακά σημείωσε χαμηλό -0,23% στις 882,73 μονάδες
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,79%, τερματίζοντας στις 2.156,14 μονάδες. Κέρδη +1,34% κατέγραψε ο Mid Cap.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -0,55% μέχρι +1,55% και τερμάτισε με κέρδη 1,33%, βοηθούμενος από τηνν ανάκαμψη της Πειραιώς. Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Alpha (+3,7%).  Attica +1,3%, Πειραιώς +1,1% (από -5,1% ενδοσυνεδριακά), Εθνική +1,4%, Eurobank +0,2%. Στο κόκκινοη Τρ. Ελλάδος (-0,3%).

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Βιοχάλκο +3%, Μυτιληναίος +2,3%, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Σαράντης +1,5%,  ΔΕΗ +1,2%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%.  
Στον αντίποδα ΑΔΜΗΕ -1,4%, Motor Oil -1,2%, EXAE  και ΕΛΠΕ -0,3%.

Στα mid caps ξεχώρισαν Αβαξ +7,3%, Ικτίνος +5,3%,  Profile +3,5%, Πλαστικά Θράκης +2,9%, Autohellas +2,3%.
Στο κόκκινο Intracom -3,8%, Ευρωπαϊκή Πίστη -1,2%, ΕΥΑΘ και Ιντρακατ -0,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα