Αγορές

Ανοδικά βήμα-βήμα το χρηματιστήριο


Σε ανοδική κατεύθυνση κινούνται και σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά. Το θετικό κλίμα διατηρείται και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται. Ομως τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν  δέλεαρ για ρευστοποιήσεις, που μπορεί να ανακόψουν την άνοδο τις επόμενες μέρες, ή να προκαλέσουν διορθωτική κίνηση.

Η συναλλακτική κίνηση είναι αυξημένη, στοιχείο που υποδηλώνει ισχυρή παρουσία ξένων χαρτοφυλακίων. Εντονη κινητικότητα και στα Παράγωγα, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ταχεία αύξηση των ανοικτών συμβολαίων. Επιθετικά χαρτοφυλάκια ποντάρουν προφανώς σε "γύρισμα" της αγοράς - μία πτωτική κίνηση που θα αποφέρει μεγάλα κέρδη σε short θέσεις.

 Κλειδωμένο στο limit down και σήμερα το ΣΜΕ Ιουνίου της Τρ. Πειραιώς (-7,1% στα 0,261 ευρώ), με discount 33% έναντι της μετοχής, που υποχωρεί κατά 4% στα 0,385 ευρώ,

Η αγορά αναμένει τη σημερινή ΓΣ της τράπεζας, όπου θα γνωστοποιηθούν  επιμέρους όροι της ΑΜΚ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εύρος τιμών διάθεσης των νέων μετοχών, από το οποίο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η πορεία της μετοχής στο ταμπλό, ώσπου να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της προσοχής και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ και του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, κυρίως όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης μετά το β' φετινό τρίμηνο.

"Καύσιμα" στην αγορά δίνουν οι εξελίξεις στον επιχειρηματικό χώρο, όπου εντείνονται οι διεργασίες και κυοφορούνται πολλά deals, με φόντο τις προοπτικές στη μετά-κορονοϊό εποχή και τα κονδύλια του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Μετοχές και δείκτες

Στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν με διακυμάνσεις μικρού εύρους και εναλλαγές προσήμων. Στη συνέχεια πήραν ανοδική κατεύθυνση και τώρα παραμένουν στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται τώρα στις 882,8 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,65%. Νωρίτερα πήγε μέχρι τις 884,5 (+0,85%).

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,75% στις 2.133,6 μονάδες. Κατά 0,85% ενισχύεται ο FT40mid της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό +3,49%. Τώρα βρίσκεται στο +2,10%, έχοντας χάσει σημαντικό μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών του. Προηγούνται η Alpha και.η Eurobank με +3,3%, Στο κόκκινο Πειραιώς -4,8%, Attica -0,7%, Ελλάδος -0,5%, Εθνική -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips πρωταγωνιστεί η ΔΕΗ, που ανακάμπτει κερδίζοντας 3%. Ακολουθούν Coca-Cola και Βιοχάλκο +1%, Motor Oil και Aegean +0,6%, Τιτάν και ΕΥΔΑΠ +0,4%.

Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -1,9%,  Lamda -1,4%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,2%, ΕΛΠΕ -0,7%, ΟΤΕ -0,5%.

 Στα mid caps ξεχωρίζουν Intracom +8,6%) και Quest (+6,4%). Ακολουθούν οι θυγατρικές τους Ιντρακάτ και BriQ (+1,3%). Με απώλειες  MIG -3%, Πλαίσιο -2,4%, Ολυμπιακή Τεχνική -1,8%, Autohellas -1,5%..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα