Χρηστικά

Μπλόκο στην κλοπή του ΦΠΑ!


Ανακρίσεις στην Ελλάδα θα κάνουν ξένοι εφοριακοί - Τι αλλάζει και στη φορολογία των πλατφορμών για βραχυχρόνιες μισθώσεις

Μπλόκο στην κλοπή του ΦΠΑ, αλλά καις τη φοροδιαφυγή μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές των άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς με το υφιστάμενο σύστημα καταγράφονται απώλειες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώνονται οι «εξαφανισμένοι έμποροι» μέσω από τα κυκλώματα τύπου «Καρουζέλ».

Με εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, κοινοποιούνται οι διατάξεις του τελευταίου νόμου για τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και των φορολογικών αρχών των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και σε άλλους έμμεσους φόρους.

Ο νόμος προβλέπει την καθιέρωση διοικητικής έρευνας που διενεργείται από κοινού από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσοτέρων κρατών μελών και συνδέεται με ένα ή περισσότερα πρόσωπα που παρουσιάζουν κοινό ή συμπληρωματικό ενδιαφέρον για τις αρμόδιες αρχές των εν λόγω κρατών μελών.

Τιμωρεί την «παραβίαση δεδομένων», δηλαδή την παραβίαση της ασφάλειας που οδηγεί σε καταστροφή, απώλεια, μεταβολή ή οποιοδήποτε συμβάν ακατάλληλης ή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, γνωστοποίησης ή χρήσης πληροφοριών, ιδίως η διαβίβαση, αποθήκευση ή άλλου είδους επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ως αποτέλεσμα σκόπιμων παράνομων πράξεων, αμέλειας ή ατυχήματος.

Η παραβίαση δεδομένων μπορεί να αφορά την εμπιστευτικότητα, τη διαθεσιμότητα και την ακεραιότητα των δεδομένων.

Επίσης, μπορεί να διεξάγεται «κοινός έλεγχος» δηλαδή, διοικητική έρευνα που διενεργείται από κοινού από τις αρμόδιες αρχές δύο ή περισσοτέρων κρατών μελών και συνδέεται με ένα ή περισσότερα πρόσωπα που παρουσιάζουν κοινό ή συμπληρωματικό ενδιαφέρον για τις αρμόδιες αρχές των εν λόγω κρατών μελών.

Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές με αποστολές εμπορευμάτων που δεν φτάνουν στον προορισμό τους, αλλά διατίθενται σε άλλη χώρα, χωρίς να καταβληθεί ΦΠΑ, καθώς ο έμπορος που πρέπει να τον καταβάλει, εξαφανίζεται, ενώ ένας από το κύκλωμα ζητεί και επιστροφή ΦΠΑ!

Μέτρα για τις πλατφόρμες

Παράλληλα με τις διατάξεις του νόμου προβλέπονται και οι ακόλουθες αλλαγές:

  • Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.ά.
  • Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
  • Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κλπ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά,  ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.
  • Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες. 

Από το πεδίο εφαρμογής του νόμου εξαιρούνται:

  • Οι επιχειρήσεις/πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
  • Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου,
  • όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα