Πολιτική

Μπλόκο Σόιμπλε: «Ναι» σε ελάφρυνση χρέους...μετά τις γερμανικές εκλογές


Να κερδίσει χρόνο έναντι του ΔΝΤ επιχειρεί ο γερμανός ΥΠΟΙΚ

Με το ξεκάθαρο πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει για την παρούσα ηγεσία της Γερμανίας, ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται μεν να είναι «κάμπτεται» ως προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους... αλλά μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, σύμφωνα με εμπιστευτική επιστολή του προς την επιτροπή προϋπολογισμού την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Β. Σόιμπλε εμφανίζεται ανοικτός στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά μετά τις εκλογές στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά μετ' επιτάσσεως την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απειλώντας να αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης. Νωρίτερα σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε άκαμπτος στις προτάσεις του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος έως το 2040 και επιμήκυνση αποπληρωμής έως το 2080 για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μία τέτοια εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες διατηρούν την αισιοδοξία τους πως θα βρεθεί μια λύση με το ΔΝΤ, και στην συνεδρίαση της 24η Μαίου θα τεθούν οι 3 άξονες για την βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος δεν αλλάζει τα δεδομένα στο Eurogroup

Οι πληροφορίες περί πρότασης του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος των ελληνικών δανείων ως το 2040 που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup» της 24ης Μαΐου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βαϊσγκέρμπερ και προσέθεσε ότι θα πρέπει «να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα».

«Ισχύουν ακόμη αυτά που συμφωνήθηκαν κατά το τελευταίο Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ισχύει η Δήλωση του Eurogroup. Η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί πρότασης του ΔΝΤ και παρέπεμψε στις διευκρινίσεις που έδωσε μετά το τελευταίο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ. «Ο κ. Γιέγκερ εκφράστηκε λεπτομερώς εδώ μετά το τελευταίο Eurogroup, και υπό αυτή την έννοια τα δημοσιεύματα δεν αλλάζουν κάτι στα δεδομένα που θα συζητηθούν στο Eurogroup», προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα αποδεσμευτεί η επόμενη δανειακή δόση για την Ελλάδα ανεξαρτήτως του ζητήματος του χρέους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο «δέσμες» θεμάτων που πρέπει πάντα να διαχωρίζονται: «Από τη μία η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 3,5% το 2018 και από την άλλη πλευρά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε και παρέπεμψε στην Δήλωση μετά το τελευταίο Eurogroup, και συγκεκριμένα στον διαχωρισμό μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. «Τώρα, στο πλαίσιο των τρεχουσών συνομιλιών, εάν συζητηθεί κάτι, αυτό θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», είπε και ζήτησε να περιμένουν όλοι το Eurogroup στις 24Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το εάν η διευθέτηση του θέματος του χρέους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς η συμφωνία του καλοκαιριού αναφερόταν μόνο σε «ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ο κ. Βαϊσγκέρμπερ τόνισε: «Το θέμα είναι να συμφωνηθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους που συζητούνται τώρα, ώστε να εκπληρωθεί η Δήλωση του Eurogroup. Αυτός είναι ο στόχος αυτής της συνεδρίασης και στόχος μετά είναι, βεβαίως, να μπορέσει να αποδεσμευτεί μια ανάλογη δανειακή δόση. Αλλά βεβαίως πρέπει να βλέπουμε το συνολικό πλαίσιο -όλα αυτά είναι αλληλοεξαρτώμενα».

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις