Χρηστικά

Μπήκαν στις 120 δόσεις αλλά παραμένουν «κόκκινοι» για την εφορία!


Πρόβλημα στο λογισμικό της πλατφόρμας. Δεν εμφανίζονται πληρωμές, παραμένουν δεσμευμένοι λογαριασμοί

Αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου οι οποίοι ενώ υπέβαλαν αίτηση για την ένταξη στις 120 δόσεις και πλήρωσαν την προκαταβολή, εντούτοις οι οφειλές τους εμφανίζονται ακέραιες, όπως ήταν προ της ρύθμισης, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν δεσμευμένοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Μια «τρύπα» στο λογισμικό της πλατφόρμας των 120 δόσεων δεν επιτρέπει τη διασταύρωση των αιτήσεων και των πληρωμών των οφειλετών, με αποτέλεσμα στην καρτέλα των οφειλών, να εμφανίζεται το ύψος τους, όπως ήταν αρχικά πριν από την υποβολή ένταξης στη ρύθμιση και πριν την πληρωμή της 1ης δόσης.

Πηγές της ΑΑΔΕ υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με τη διασταύρωση των στοιχείων των οφειλών και των πληρωμών, αλλά σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση ένταξης στη ρύθμιση και πλήρωσαν εμπρόθεσμα την 1η δόση, οφείλουν προσέλθουν στην οικεία Δ.Ο.Υ.

Μαζί τους θα πρέπει να έχουν τον αριθμό της αίτησης και τον αριθμό της αποδοχής της ρύθμισης όπως επίσης και την απόδειξη της τράπεζας, για την πληρωμή της προκαταβολής.

Παράλληλα υπάρχει και άλλο πρόβλημα τόσο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων όσο και με την πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων, καθώς, ενώ πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, οι λογαριασμοί τους παραμένουν δεσμευμένοι.

Συγκεκριμένα έχει αναβληθεί επ΄ αόριστον η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του δημοσίου, που μπαίνουν σε οποιαδήποτε ρύθμιση χρεών και την τηρούν, καθώς η ειδική εφαρμογή που επρόκειτο να λειτουργήσει από σήμερα παραμένει ανενεργή.

Ο ειδικός μηχανισμός που έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από  1η Οκτωβρίου 2019, ωστόσο η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του μετατέθηκε και δεν λειτούργησε ούτε μετά τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στις 120 δόσεις.

Η αναβολή, σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα, καθώς εκτιμούν ότι η νέα εφαρμογή, δεν μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και την «πάγια ρύθμιση», χωρίς να προκληθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη (ν. 4611/2019) ο μηχανισμός αποδέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού, που νομοθετήθηκε από τον περασμένο Μάιο, θα δίνει την ευκαιρία στους οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, να αυξάνουν προοδευτικά το ακατάσχετο όριο, πάνω το ποσό των 1.250 ευρώ.

Όταν τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή ο οφειλέτης, που θέλει να επωφεληθεί και να αυξήσει το ακατάσχετο όριο θα πρέπει να έχει ρυθμίσει την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών του είτε στις 120 δόσεις είτε στην πάγια ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των οφειλών του καταβάλλοντας εμπρόθεσμα τις δόσεις όλων των ρυθμίσεων στις οποίες έχει υπαχθεί. Ακολούθως:

  • Θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, αίτηση περιορισμού της κατάσχεσης. Στην αίτηση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητά τον περιορισμό. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης θα χορηγείται αποκλειστικά για τα υπόλοιπα που υπάρχουν στον δηλωθέντα ως «μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό».
  • Η υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. που είναι αρμόδια για την είσπραξη των οφειλών (το Ελεγκτικό Κέντρο, ή Δ.Ο.Υ. ή το Τελωνείο) θα προχωρεί στην έκδοση απόφασης για την αποδέσμευση μέρους του υπολοίπου ενός τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη. Το ύψος του ποσού που θα αποδεσμεύεται θα εξαρτάται από τα ποσά των μηνιαίων δόσεων των ρυθμίσεων, τα οποία θα έχει πληρώσει εμπρόθεσμα ο οφειλέτης κατά τον αμέσως προηγούμενο μήνα. 
  • Το ποσό που θα αποδεσμεύεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό θα προκύπτει με την ακόλουθη διαδικασία:
  • Το εμπρόθεσμα εξοφληθέν ποσό της μηνιαίας δόσης κάθε ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή, ο οποίος δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος του 3 και μεγαλύτερος του 4,5. Σε κάθε εν ενεργεία ρύθμιση του οφειλέτη το ύψος του συντελεστή θα κλιμακώνεται από το 3 ως το 4,5 όσο περισσότερες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης εξοφλεί εμπρόθεσμα ο οφειλέτης. 
  • Κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής της διαδικασίας αποδέσμευσης, το ποσό της εμπρόθεσμα εξοφληθείσας, κατά τον προηγούμενο μήνα, δόσης θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3.
  • Σε κάθε έναν από τους επόμενους μήνες η εμπρόθεσμα εξοφληθείσα μηνιαία δόση του προηγούμενου μήνα θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή ολοένα και πιο υψηλό με ανώτατο όριο το 4,5.
  • Το γινόμενο "εμπρόθεσμα πληρωθείσα μηνιαία δόση κατά τον προηγούμενο μήνα Χ συντελεστή" κάθε ρύθμισης θα αθροίζεται με τα αντίστοιχα γινόμενα των υπολοίπων ρυθμίσεων του οφειλέτη και το τελικό άθροισμα που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο ποσού που θα πρέπει να ισχύσει κατά τον τρέχοντα μήνα για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα