Διεθνή

Μπαρνιέ: «Αγκάθι» στο deal για το Brexit τα Ιρλανδικά σύνορα


Τον κίνδυνο μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit επεσήμανε ο Μισέλ Μπαρνιέ, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το 90% των ζητημάτων.

Η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη στο 90% του μέρους της, αν και υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να μην ολοκληρωθεί, λόγω του αδιεξόδου, στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι συνομιλίες με «αγκάθι» το θέμα των ιρλανδικών συνόρων, όπως είπε ο αρμόδιος της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις, Μισέλ Μπαρνιέ. 

«Έχει επιτευχθεί το 90% της συμφωνίας με τη Βρετανία που βρίσκεται στο τραπέζι», δήλωσε ο Μπαρνιέ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Inter. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη, δεν είμαι σίγουρος αν θα υπάρξει. Είναι δύσκολο, αλλά πιθανό», παρατήρησε εντούτοις. 

Μάλιστα, όταν ερωτήθηκε για το εάν οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία θα μπορούσαν να «καταρεύσουν» λόγω της διαφωνίας για τα ιρλανδικά σύνορα, ο ίδιος είπε: «Η απάντηση είναι ναι». 

Χθες, τόσο η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, όσο και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, αν και το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας δεν έχει επιλυθεί. 

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η Μέι εμφανίστηκε πρόθυμη να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για κάποιους μήνες», αφ'ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Διαβάστε επίσης