Με Άποψη

Μπάλα και πολιτική: Από τις ζητωκραυγές στη γιούχα


Η ΝΔ ως αντιπολίτευση χρησιμοποίησε κατά κόρον το ποδόσφαιρο και την επιρροή του στις μάζες. Ο Ολυμπιακός, ο πιο δημοφιλής σύλλογος, με μπροστάρη τον πρόεδρο της ΠΑΕ Βαγγέλη Μαρινάκη αποτέλεσε ένα από τα δομικά στοιχεία του αντιΣύριζα μετώπου.

Του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, ποδοσφαιρική ομάδα, δια του προέδρου και των παραγόντων της, που ξεσήκωναν τα πλήθη των οπαδών, ενεπλάκη τόσο δυναμικά, μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα, στην πολιτική διαμάχη. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την περίοδο των καυστικών ανακοινώσεων του Ολυμπιακού κατά της τότε κυβέρνησης, σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και γιατί ένας διαιτητής δεν του έδωσε ένα πέναλτι.

Το μήνυμα ήταν σαφέστατο και ξεκινώντας από την κορυφή έφτασε σταδιακά και στις εσχατιές των οπαδών: Είσαι Ολυμπιακός; Δίνεις αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που …κυνηγάει τον «Θρύλο» και τον πρόεδρό μας. Και ο στόχος επετεύχθη, ο «αντιολυμπιακός» ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και έγινε πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει στενούς δεσμούς με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος, εκτός του οπαδικού στρατού, έθεσε στην υπηρεσία του έναν θηριώδη επικοινωνιακό μηχανισμό (εφημερίδες, sites, ραδιόφωνα κλπ.)

Τι περιμένει λοιπόν λογικά ο Ολυμπιακός, από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο οπαδό του; Την ανταπόδοση, για την σπουδαία συνεισφορά του στο πολιτικό παιχνίδι υπέρ της ΝΔ και προσωπικά του Κ. Μητσοτάκη. Όλοι αυτοί, που έγιναν παίκτες στον πολιτικό αγωνιστικό χώρο, απαιτούν να ανταμειφθεί από τη νικήτρια  ομάδα, η μεγάλη προσπάθειά τους. Και η πρώτη, αυτονόητη ανταμοιβή, είναι ο Ολυμπιακός να επανέλθει άμεσα στον θρόνο του πρωταθλητή, τον οποίο στερήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Και αντ΄ αυτού βλέπουν τον μισητό αντίπαλο του βορρά, να είναι λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα και να διεκδικεί με αξιώσεις την παραμονή του στη θέση του πρωταθλητή. Τρίτη συνεχόμενη χρονιά χωρίς πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός και μάλιστα με τη δική του κυβέρνηση; Αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί κανείς στον σύλλογο του Πειραιά.

Επόμενο ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης να ασκήσει πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να λάβει μέτρα αποκατάστασης της καθεστηκυίας τάξης στο ποδόσφαιρο της χώρας. Και προφανώς οι πιέσεις απέφεραν τις βεβιασμένες παρεμβάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, που έκαναν χειρότερα τα πράγματα. Με αποτέλεσμα σήμερα η κυβέρνηση να έχει εξοργίσει το στρατόπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά και του Ολυμπιακού. Και κάπως έτσι οι ζητωκραυγές για τη ΝΔ, μετατράπηκαν σε γιούχα. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην κερκίδα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.