Οικονομία

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης σε ελληνική οικονομία και ΧΑ


Τι εκτιμά ο αμερικανικός οίκος για τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

Ψήφο εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς δίνει η Morgan Stanley, μέσω νέας έκθεσης. Ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι η χώρα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023 και 2,1% το 2024% και προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για την τρέχουσα χρονιά θα διαμορφωθεί στο 0,9%.

Επίσης εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024, ενώ αναμένει σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού για φέτος (3,8%) Για τον διακαή πόθο της ελληνικής οικονομίας που είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Morgan Stanley δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες ότι αυτό θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες και εντός του 2023. Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η επενδυτική βαθμίδα να κατακτηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Για τις επερχόμενες εκλογές, η Morgan Stanley «βλέπει» δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τα πιο πιθανά σενάρια να δείχνουν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία της προς την υπεραπόδοση της ανάπτυξης και τη δημοσιονομική εξυγίανση με μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ξεχωρίζει Πειραιώς και Eurobank

Ιδιαίτερα κολακευτικά είναι τα σχόλια για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο το ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών και διατηρεί την «overweight» σύσταση. Παράλληλα ο οίκος επισημαίνει εκ νέου στην έκθεσή του, τη θετική του θέση για τις ελληνικές μετοχές, ξεχωρίζοντας αυτές της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα