Οικονομία

Μorgan Stanley: Δεν γλιτώνει την ύφεση η Ευρώπη το 2023


Οι ΗΠΑ αποφεύγουν οριακά την ύφεση – Ανάπτυξη 5% για την κινεζική οικονομία

Η πλειοψηφία των αναλύσεων και εκθέσεων που προέρχονται από διεθνείς φορείς και θεσμούς, συμφωνεί ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη στην Ευρώπη. Με τον πληθωρισμό να είναι «αχαλίνωτος», την ακρίβεια να σαρώνει και την ενεργειακή κρίση να παραμένει δισεπίλυτος γρίφος, η Γηραιά Ηπειρος διολισθαίνει προς την ύφεση το 2023. 

Αυτή την εκτίμηση επιβεβαιώνει και η Morgan Stanley, σε νέα έκθεσή της, υποστηρίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ευρώπη, η οικονομία των ΗΠΑ θα γλιτώσει έστω και οριακά την ύφεση. Σε άλλη ρότα, αυτή της ισχυρής ανάκαμψης, θα κινηθεί η οικονομία της Κίνας καθώς και των αναδυόμενων χωρών της Ασίας.

Για την Ευρώπη, η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα διολισθήσει σε οικονομική ύφεση το 2023 και μάλιστα σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι αργή και με μεγάλες δυσκολίες. Σε προηγούμενη έκθεσή του, ο επενδυτικός οίκος είχε περιγράψει με μελανά χρώματα την διαμορφωθείσα κατάσταση στη Γηραιά Ηπειρο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει αντίκτυπο – διαρκείας της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς οι υψηλές τιμές και η αβεβαιότητα επί των ενεργειακών προμηθειών θα επιμένουν έως τον χειμώνα του 2023-24».

Σε αντίθεση με την Ευρώπη, οι ΗΠΑ θα γλυτώσουν στο παρά πέντε τον εγκλωβισμό στο υφεσιακό σπιράλ. Όπως εκτιμά η Morgan Stanley «η οικονομία των ΗΠΑ θα διαφύγει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η προσγείωση δεν αναμένεται να είναι τόσο ομαλή, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και καθώς το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται». Ο οίκος προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα τρέξει με ισχνό ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, έχοντας πάνω της τα σημάδια από τη σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed, που προχώρησε σε αλλεπάλληλες «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων το 2022. Η Μorgan Stanley προβλέπει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια της εντός του 2023, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη χρονιά.

Διαφορετική πορεία, αυτή της ισχυρής ανάπτυξης, θα ακολουθήσει η κινεζική οικονομία αλλά και οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές. Κύρια αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι η αναμενόμενη άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού από το Πεκίνο. Ειδικότερα προβλέπεται ότι η κινεζική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 5% το 2023 και οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές με 3,7% κατά μέσο όρο.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα