Οικονομία

Μπαίνουμε σε ύφεση λένε UBS και Morgan Stanley


Πιο απαισιόδοξος ο αμερικανικός οίκος, προβλέπει βαθύτερη ύφεση και ανάκαμψη μετά το β’ εξάμηνο του 2023

Οι μέχρι πρότινος αναλύσεις και εκθέσεις διεθνών θεσμών και φορέων, συνέκλιναν στο συμπέρασμα πως η Ευρώπη δεν θα αποφύγει την ύφεση. Η νέα όξυνση της ενεργειακής κρίσης που χτυπάει στον πυρήνα των ευρωπαϊκών οικονομιών και συρρικνώνει τα ΑΕΠ τους, έχει επιταχύνει την είσοδο της Γηραιάς Ηπείρου στο υφεσιακό σπιράλ. UBS και Morgan Stanley εκτιμούν ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση, η οποία θα διαρκέσει σίγουρα για όλο το 2022.

Η UBS διατυπώνει ένα πιο μετριοπαθές σενάριο για τη χρονική διάρκεια παραμονής της Ευρωζώνης σε καθεστώς ύφεσης, την οποία προσδιορίζει έως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αντιθέτως το δυσμενές σενάριο που «εκφράζει» η Morgan Stanley μιλά για βαθύτερη ύφεση και πιο αργή ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά. Αμφότερες οι εκθέσεις συμφωνούν ότι η ενεργειακή κρίση είναι η γενεσιουργός αιτία για την οικονομική εξασθένηση της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται ενώπιον του φάσματος του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή τον συνδυασμό της ύφεσης με τις ισχυρές πληθωριστικές τάσεις.

Στο report της η UBS σημειώνει ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη μπει σε ύφεση, εκτιμώντας ότι στο τρίτο τρίμηνο να συρρικνωθεί κατά 0,1% και στο δ’ τρίμηνο του 2022 κατά 0,2%. Αυτό που διασώζει την… κατάσταση για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία, είναι η ικανοποιητική επίδοση που είχαν στο β’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, γεγονός που θα τους βοηθήσει τα μέγιστα να εμφανίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το σύνολο του έτους.

Η UBS προβλέπει περαιτέρω «επιδείνωση» των τιμών του φυσικού αερίου, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα καταγραφούν μεγάλες ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα. Εάν όμως, υπάρξουν περικοπές στο ρεύμα, τότε η οικονομική ζημιά θα είναι πολύ χειρότερη, σπεύδει να επισημάνει.  

Πιο απαισιόδοξη η Morgan Stanley

Βαθύτερη ύφεση για την οικονομία της Ευρωζώνης, από την οποία θα εξέλθει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2023, προβλέπουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Στην έκθεσή τους, που σκιαγραφεί με πιο μελανά χρώματα την οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, οι αναλυτές κάνουν λόγο για «έναν αντίκτυπο – διαρκείας της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς οι υψηλές τιμές και η αβεβαιότητα επί των ενεργειακών προμηθειών θα επιμένουν έως τον χειμώνα του 2023-24».

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι η Ευρωζώνη θα κυλήσει πιο βαθιά στην ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2022 και θα αργήσει αρκετά να ανακάμψει, κατά το δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Προβλέπει, μάλιστα, ότι ο πήχης της ανάπτυξης θα έχει αρνητικό πρόσημο για το 2023, τοποθετώντας στο -0,2% από το 0,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή του.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα