Οικονομία

Morgan Stanley: Ισχυρή ανάκαμψη 7,9% για την Ελλάδα – Προβληματισμός για το χρέος


Ευθυγραμμισμένη με την εκτίμηση πολλών οίκων και θεσμών, για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021, είναι η Morgan Stanley. Η τελευταία προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 7,9% φέτος, ενώ περαιτέρω ανάπτυξη κατά 2,7% ετησίως κατά τη διετία 2022-23. 

Οι επενδύσεις, σύμφωνα με τον οίκο, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο τουρισμός και η άνοδος της βιομηχανική δραστηριότητας, κυρίως στη μεταποίηση, αποτελούν δομικά συστατικά για την θετική πορεία που προδιαγράφεται.
Υπάρχουν, ωστόσο, όπως σημειώνει η Morgan Stanley και αστερίσκοι, σημεία προβληματισμού, με πρώτο και κύριο το χρέος. Η αύξηση του χρέους, κυρίως στα χρόνια της πανδημίας, είναι κάτι που έχουν επισημάνει και άλλοι διεθνείς οίκοι κατά τις αναλύσεις τους για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Morgan Stanley,  ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σταθερός το 2022, με την αποκλιμάκωση να ξεκινά το 2023, με το χρέος να υποχωρεί κάτω από το όριο του 200%.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι από τους ευνοημένους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θα λάβει επιδοτήσεις και δάνεια πλησίον των 30 δις.ευρώ, ωστόσο επισημαίνει ότι η επιτυχία του εθνικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, για την επόμενη ημέρα, εξαρτάται από το βαθμό απορρόφησης των εν λόγων κεφαλαίων.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα