Τράπεζες

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές


Σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Moody’s με αφορμή τα εκλογικά αποτελέσματα της 1ης Μαΐου.

Ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει ως πιστωτικά πλεονεκτήματα  για τις τράπεζες την αισθητή μείωση των κόκκινων δανείων, τα ισχυρά βασικά κέρδη που κατέγραψαν το 2022 και τις καλές προοπτικές για την τρέχουσα χρονιά. Στα συν καταγράφονται, σύμφωνα με την Moody’s, η αύξηση των καταθέσεων των πελατών και η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στον αντίποδα, αυτό που αφορά τις πιστωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια και το αυξημένο επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTCs) υπονομεύει την ποιότητα της κεφαλαιακής βάσης.

Για την Alpha Bank, οι αξιολογήσεις καταθέσεων Ba2 είναι τοποθετημένες δύο βαθμίδες υψηλότερα από το b1 βασικό σενάριο του (BCA)

Η αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς είναι στο «Ba3», ήτοι δύο βαθμίδες υψηλότερη από τη βασική πιστοληπτική της αξιολόγηση (BCA) στο «b2». 

Οι αξιολογήσεις καταθέσεων Ba2 της Εθνικής Τράπεζας είναι δύο βαθμίδες υψηλότερες από τις αξιολογήσεις b1 στο σενάρια της αξιολόγηση (BCA), όπως προτείνεται από την προηγμένη αξιολόγηση απώλειας σε περίπτωση αποτυχίας (LGF), κυρίως λόγω της δεξαμενής καταθέσεων πελατών και του εκδοθέντος χρέους, καθώς και των σχεδίων χρηματοδότησης.

H αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Eurobank είναι στο «Ba2», δηλαδή δύο βαθμίδες υψηλότερη από τις βασική πιστοληπτική της αξιολόγηση στο «b1», όπως προτείνεται από την ανάλυση ζημιών σε περίπτωση χρεοκοπίας (LGF), 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα