Οικονομία

Moody's για ελληνική οικονομία: Εντυπωσιακή η μείωση χρέους-Θα έχει συνέχεια


Κάτω από 150% του ΑΕΠ έως το 2025 θα υποχωρήσει το ελληνικό χρέος έως το 2025, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Με νέο της report η Moody’s εκθειάζει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στην εντυπωσιακή μείωση του χρέους. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι σε καλύτερο επίπεδο από το ιταλικό.

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης να μειώνεται σε λιγότερο από 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από 171,3% που καταγράφηκε στο τέλος του 2022. 

Ο δείκτης χρέους βεβαίως θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και η Ελλάδα θα συνεχίζει να είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης, κάτι που προφανώς δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ωστόσο, όπως τονίζει η Moody’s, η επιβάρυνση του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμη, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ευρωζώνης και στη εκτεταμένη ελάφρυνση που παρείχαν οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017. 

Στο report του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται εκ νέου στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελούν «πιστωτικά θετικό» (credit positive), υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. 

«Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο report της Moody’s.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα