Οικονομία

Moody’s: Παραμένει η αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba3 - Αναβάθμιση του outlook


Σταθερή παραμένει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s στο Ba3, όντας τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αναβάθμισε το outlook.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, βασικοί μοχλοί για την αλλαγή των προοπτικών είναι η εκτίμηση πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί με μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία καθώς και το γεγονός πως προγενέστερες μεταρρυθμίσεις του οικονομικού και τραπεζικού τομέα αποδίδουν εμφανώς πλέον καρπούς και κρίνονται ως αποτελεσματικές .

Παράλληλα, σημειώνεται πως μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για υγιή δημοσιονομικά μέσω της εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, η υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει σε σημαντική μείωση του χρέους της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Για την αξιολόγηση που έμεινε σταθερή στο Ba3, η Moody's επισημαίνει πως αντανακλάται μια ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας με συνεχείς προκλήσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των αγορών εργασίας θα υποστήριζαν υψηλότερη βαθμολογία. Επιπλέον, η αξιολόγηση επισημαίνει ότι η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους παραμένει πολύ υψηλή και υποστηρίζεται από τους επίσημους πιστωτές, με μελλοντικές βελτιώσεις και πλήρη επιστροφή στη χρηματοδότηση βάσει της αγοράς που συνεπάγεται τη διατήρηση μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fitch και η S&P έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+, όντας μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. Η Moody’s έχει προγραμματίσει άλλη μια αξιολόγηση στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Moody's