Οικονομία

Εν αναμονή της αξιολόγησης από τη Moody’s – Οι προσδοκίες για αναβάθμιση


Το τάιμινγκ όπου η Μoody’s καλείται σήμερα να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ως ιδανικό. Οι ισχυροί τριγμοί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ο πανικός που προκλήθηκε στις αγορές από την κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών και των κλυδωνισμών της Credit Suisse, δημιουργούν ένα άκρως επιβαρυμένο σκηνικό, υπό το οποίο η Moody's θα «βαθμολογήσει» την ελληνική οικονομία.

Συν τοις άλλοις η ανείπωτη καταστροφή στα Τέμπη, έφερε ξανά στο προσκήνιο τον πολιτικό παράγοντα και την αβεβαιότητα που προκύπτει με φόντο τις εκλογές, γεγονός που ενδεχομένως να προσμετρήσει στην όποια απόφαση της Moody’s. Τα μέχρι τώρα δείγμα γραφής από τους οίκους αξιολόγησης-έστω και υποδεέστερους από την Moody’s- δεν λογίζονται ως ενθαρρυντικά. Τόσο η Scope Ratings, όσο και η DBRS αναβάθμισαν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s  ήταν έως τώρα η πιο «αυστηρή» με την Ελλάδα, καθώς την κατατάσσει τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντιθέτως οι άλλοι δύο μεγάλοι οίκοι, Standard & Poor’s και Fitch, τοποθετούν την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική. 

Υπάρχουν αναλυτές που εκτιμούν ότι η Moody’s έχει το περιθώριο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την εξαιρετική πορεία που έχουν τα δημοσιονομικά της χώρας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Moody's