Ενέργεια

Διαμοιρασμό του φυσικού αερίου προτείνει ο Τσαβούσογλου


Τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, που συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προτείνοντας διαμοιρασμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της επίμαχης θαλάσσιας περιοχής.

«Το θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα», είπε ο Τουρκος ΥΠΕΞ. «Εμείς δεν βλέπουμε το φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο και στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα ζήτημα που μας διχάζει, ούτε θέλουμε να το βλέπουμε έτσι. Αντίθετα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε την ευημερία και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου, να μοιραστούμε από κοινού τις πηγές γύρω από την Κύπρο και τη Μεσόγειο», ανέφερε.

Ο Τσαβούτσογλου τόνισε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων πάνω  στους ενεργειακούς πόρους.

Για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι λύση που δεν βασίζεται στην αναγνώριση δύο ισότιμων και εξίσου αναγνωρισμένων κρατών δεν μπορεί να είναι πραγματική λύση. Υποστήριξε ότι υπεύθυνη για την μη επίλυση του προβλήματος είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά., η οποία απέρριψε το σχέδιο Ανάν το 2014.

Διαβάστε επίσης