Άμυνα & Διπλωματία

Κύπρος: Τουρκική εισβολή οι ενέργειες στην ΑΟΖ


Με διπλωματικά και νομικά μέσα ετοιμάζεται να απαντήσει η Κύπρος στις τουρκικές δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ, για τις οποίες  εκτιμά ότι συνιστούν «θαλάσσια εισβολή» και υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τη διεθνή κοινότητα.

Η Λευκωσία προβάλλει την άποψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται ουσιαστικά επίθεση από ξένο κράτος, που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες και υπάρχουσες συμφωνίες.

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ασφαλείς πληροφορίες ως προς τι ακριβώς κάνουν τα τουρκικά πλοία στην ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι

«η γεώτρηση που έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση, είναι μια κλιμάκωση, ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση, η στάση της Τουρκίας συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας».

Αναφερόμενος σε σχόλια και δηλώσεις περί «νέας εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», ο κ. Προδρόμου είπεε ότι «είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε «εισβολή», είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει».

Για τα μέτρα που εξετάζει να λάβει η Λευκωσία υπογράμμισε ότι «από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση. Τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη. με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες. Αυτή η διαδικασία τρέχει».

Διαβάστε επίσης