Πολιτική

Μητσοτάκης: Νοσοκομεία σε ιδιώτες, μείωση φόρου επιχειρήσεων


«Με ανάπτυξη 2% δεν αντέχει η οικονομία 13η σύνταξη»

Περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα,  συμπράξεις κράτους-ιδιωτών στον τομέα υγείας-περίθαλψης, νοσοκομεία με ιδιωτικό μάνατζμεντ, μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις και άρση των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας περιλαμβάνει το σχέδιο Μητσοτάκη για την τόνωση της οικονομίας.

Τις βασικές κατευθύνσεις του παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στον Σκάι, όπου αναφέρθηκε με έμφαση στις αντιδράσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την επταήμερη εργασία. Οσον αφορά τα κοινωνικά θέματα και την καθημερινότητα του πολίτη, ανέδειξε ως προτεραιότητα την ασφάλεια – με  άμεσο στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος στα Εξάρχεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης του ιδιωτικού τομέα στα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αγοράζονται υπηρεσίες και τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δοκιμάσουμε σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας να διοικηθεί σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Ξέρω ότι θα βγουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ και θα πουν ότι ιδιωτικοποιώ την υγεία. Εμένα με ενδιαφέρει το παρεχόμενο αποτέλεσμα. Το δημόσιο δεν είναι κατ' ανάγκην κρατικό. Εμένα με ενδιαφέρει η υγεία να είναι δημόσια».

Όπως εξήγησε, η ιδιωτική εταιρεία θα μπορεί να δίνει μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους που θα εργάζονται εκεί, ανάλογα με την απόδοσή τους. Έφερε ως παράδειγμα ένα ακτινοδιαγνωστικό κέντρο και πρόσθεσε ότι «το κράτος δεν θα αγοράζει πλέον μηχανήματα αλλά υπηρεσίες, δηλαδή αριθμό εξετάσεων. Είναι κάτι που γίνεται στη Γαλλία, στη Σουηδία, τη Μεγάλη Βρετανία. Επειδή θα σπεύσουν τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ότι αυτές είναι νεοφιλελεύθερες απόψεις, θα τους πω ότι γίνονται παντού στον κόσμο και σε χώρες κατ' εξοχήν σοσιαλδημοκρατικές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες».

 Η 7ήμερη εργασία

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εν εκτάσει για την 7ήμερη εργασία, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις τους παρερμηνεύθηκαν σκοπίμως και κατηγόρησε την « μονταζιέρατου Μαξίμου» ότι δημιούργησε θέμα εκ του μη όντος.

«Όλοι οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί τι είπα στη συνέντευξη Τύπου και πώς το διαστρέβλωσε η "μονταζιέρα" του Μαξίμου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. και εξήγησε ότι αναφέρθηκε στο μοντέλο που ακολουθείται στην εταιρεία «Παπαστράτος», την οποία είχε επισκεφθεί και ο πρωθυπουργός παλιότερα.
 «Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις σαν τον Παπαστράτο στην Ελλάδα. Και αυτό ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πρέπει να επιμερίζουν με δίκαιο τρόπο το κέρδος. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι να γίνονται συμμέτοχοι στο επιχειρησιακό κέρδος. Το κράτος μπορεί να δώσει φορολογικά κίνητρα στη διανομή των κερδών στους εργαζόμενους. Να δώσει κίνητρα ώστε οι επιχειρήσεις να δίνουν μετοχές στους εργαζόμενους. Η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αδιαπραγμάτευτη», είπε.

Μείωση φόρου επιχειρήσεων

Μιλώντας για το πακέτο παροχών και φοροελαφρύνσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είπε ότι «ο κ. Τσίπρας έρχεται και μοιράζει επιδόματα στους συνταξιούχους, την ώρα που εκκρεμούν χιλιάδες συντάξεις». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και για τον πολιτικό χρόνο που δίνει την παροχή. Είπε χαρακτηριστικά: «Αν αυτό που ψηφίζουμε ήταν η 13η σύνταξη, τότε το κόστος θα ήταν 2,2 δισ. Ο κ. Τσίπρας δίνει 800 εκατ., άρα δεν μπορεί να βαπτίζει αυτό το επίδομα 13η σύνταξη...».
Οσον αφορά τους δικούς του σχεδιασμούς, είπε ότι  αν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση, θα έδινε 13η σύνταξη «αν το άντεχε η ελληνική οικονομία. Με ρυθμούς ανάπτυξης  2% δεν αντέχει…». Δήλωσε πάντως ότι «θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος το 2020 για να προχωρήσουμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και του φόρο στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 20% εντός διετίας».

Πολιτική προτεραιότητα τα Εξάρχεια

Για το θέμα της ασφάλειας ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι είναι μικρή η απόσταση που χωρίζει μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ και επανέλαβε το σχέδιό του για προσλήψεις νέων αστυνομικών «που θα τους διαθέσουμε όλους στην ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα Δέλτα.

«Θα αποδεσμεύσουμε την αστυνομία από περιττό διοικητικό έργο απλοποιώντας τη διαδικασία έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας, ώστε ο αστυνομικός να βγει από το τμήμα και να είναι εκεί που τον χρειάζεται ο πολίτης, στη γειτονιά»..

Αναφερόμενος στα Εξάρχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα το θέσω ως απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα ακολουθήσω ό,τι μου πουν οι ειδικοί. Δεν αρκεί μόνο να καθαρίσουν τα Εξάρχεια. Θα είναι μια μεγάλης κλίμακας αστικής παρέμβαση γύρω από το αρχαιολογικό μουσείο».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα