Οικονομία

Μητσοτάκης με Στουρνάρα: Ένα καλό και ένα κακό νέο


Ένα καλό και ένα κακό νέο προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
  
Το καλό είναι η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την οποία θα εισηγηθεί το συντομότερο ο Γ. Στουρνάρας. 
Το κακό αφορά την επανάληψη της εκτίμησής του ότι με τα σημερινά δεδομένα, το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Πάντως ο ίδιος σημείωσε ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της ανάπτυξης. 

Όσον αφορά τα capital controls εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχουν πλέον χρησιμότητα.
 
Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, συζητήθηκαν οι ευρύτερες εξελίξεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. 

Σε δήλωσή του ο Γ. Στουρνάρας είπε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου μετά από 3,5 χρόνια. Όπως ανέφερε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όλα τα «όπλα» είναι στο τραπέζι προσθέτοντας πως η χώρα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια είπε πως και οι δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορούν να υλοποιηθούν.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική κουβέντα για το τραπεζικό σύστημα και βέβαια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συνολικά. Για το τραπεζικό σύστημα συμφωνήσαμε πως τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά καλά, χρειαζόμαστε συστημικές λύσεις και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που είναι στο τραπέζι, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει να εφαρμοστούν όλες οι εφικτές λύσεις.
 

Διαβάστε επίσης