Οικονομία

Μηταράκης: Η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική


Τη δήλωση ότι η νέα επικουρική θα είναι αμιγώς κεφαλαιοποιητική, έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στην 4η Ημερίδα με θέμα τη "Διαχείριση Αποθεματικών Ασφαλιστικών Ταμείων" η οποία διοργανώθηκε από Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ.

Συγκεκριμένα  ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στο μοντέλο του ασφαλιστικού επισήμανε:

  • "Η επικουρική σύνταξη γίνεται αμιγώς κεφαλαιοποιητική, ενώ η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, διανεμητική και αναδιανεμητική, με το κράτος να συνεχίζει να διατηρεί τον ρυθμιστικό του ρόλο και τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Έτσι συνδυάζοντας τόσο στοιχεία κεφαλαιοποίησης όσο και διανεμητικά, επιτυγχάνεται η διασπορά του κινδύνου και η αποτελεσματική θωράκιση του συστήματος.
  • σε συνεργασία με την ΑΕΔΑΚ ΦΚΑ, εξετάζουμε τη δημιουργία τριών επενδυτικών προϊόντων χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου μεταξύ των οποίων ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει εκείνο το προϊόν που επιθυμεί. Είναι εύλογο πως τα επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου, θα έχουν και υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το αντίθετο, θα συνεπάγεται η επιλογή ενός επενδυτικού προϊόντος χαμηλού ρίσκου.
  • θα εξετάζεται και η πρόβλεψη αυτόματης κατάταξης του ασφαλισμένου σε ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό πακέτο "κύκλου ζωής". Αυτό θα προβλέπει την εναλλαγή επενδυτικού κινδύνου, ξεκινώντας από μια επιθετική επενδυτική στρατηγική για τα πρώτα χρόνια ασφάλισης, ενώ όσο θα πλησιάζει ο εργαζόμενος στα χρόνια συνταξιοδότησής του, θα ακολουθείται μια πιο μετριοπαθής επενδυτική στρατηγική προκειμένου να μην τίθενται σε κίνδυνο το ύψος που θα έχει φτάσει έως τότε η σύνταξή του.
  • Η default αυτή επιλογή θα είναι προαιρετική και σε κάθε περίπτωση ο κάθε ασφαλισμένος θα διατηρεί το δικαίωμά του, να επιλέξει ένα εναλλακτικό επενδυτικό προϊόν και να αλλάζει επενδυτικές επιλογές. Το σύστημα θα έχει αρκετούς βαθμούς ελευθερίας, όπως την δυνατότητα επιλογής εναλλακτικού παρόχου επενδυτικών προϊόντων, ενισχύοντας την ελληνική κεφαλαιαγορά”.
  • Επιπλέον βαθμοί ελευθερίας εξετάζονται, όπως η ευελιξία στην ηλικία λήψης της επικουρικής σύνταξης, το μείγμα εφάπαξ και ισόβιας καταβολής καθώς και η επιλογή παρόχου καταβολών.
  • Στο νέο αυτό σύστημα, ο κάθε ασφαλισμένος θα διαθέτει το δικό του ατομικό λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ, και τα χρήματά του θα επενδύονται, βάσει της επενδυτικής στρατηγικής που ο ίδιος έχει επιλέξει.
  • Το νέο επικουρικό σύστημα, θα λειτουργεί με συγκεκριμένους επενδυτικούς κανόνες και με όρους "υπεύθυνης επένδυσης", ενώ τον έλεγχο θα ασκεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
  • Στόχος είναι η έναρξη ισχύος του νέου επικουρικού από 01 Ιανουαρίου 2021, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας”.
  • "Ως προς τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, η Κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό και προχωρά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (EE) 2016/2341 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2016 για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.)”.
  • "Η ιδιωτική ασφάλιση, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως ο τρίτος πυλώνας. Η ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων και η δημιουργία διαθέσιμου εισοδήματος – μέσω μείωσης φορολογίας και εισφορών – θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγοράς. Στόχος της πολιτείας είναι η καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης στους Έλληνες πολίτες”.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα