Αγορές

Μίνι ράλι τραπεζών στο χρηματιστήριο


Μετά από δύο ημέρες πτώσης που έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές και τις βραχυχρόνιες προοπτικές της αγοράς,  η αισιοδοξία επιστρέφει στο ΧΑ και οι προσδοκίες αναθερμαίνονται. Μεταστροφή κλίματος σημειώνεται και στις διεθνείς αγορές. καθώς εξοικειώνονται πλέον με την  ιδέα του κινδύνου που συνιστά για την παγκόσμια οικονομία η επιδημία κορωνοϊού.

Στα υψηλά ημέρας τερμάτισαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές που έδωσαν κατεύθυνση στην αγορά και κατέγραψαν τελικά τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ηταν μια αναμενόμενη αντίδραση μετά τις σημαντικές απώλειες των προηγούμενων ημερών, που αποκαθιστά διαταραχθείσες ισορροπίες και εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα μεγαλύτερης ανάκαμψης.

Οι εκτιμήσεις JP Morgan και Goldman Sachs

Πέραν της βελτίωσης του διεθνούς κλίματος, σημαντικός θετικός καταλύτης  ήταν η  έκθεση της JP Morgan, η οποία κόντρα στις «γκρίζες»  επισημάνσεις-προειδοποιήσεις της Goldman Sachs διατυπώνει αισιόδοξες προβλέψεις για τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι οι μετοχές τους έχουν περιθώρια ανόδου 38%-46%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι  η σημερινή ανοδική αντίδραση σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για να συνεχισθεί η βελτίωση των αποτιμήσεων.

Ερωτηματικά πάντως προκαλεί  το γεγονός ότι η συναλλακτική κίνηση ήταν σήμερα υποτονική και εξασθενούσε όσο ανέβαιναν οι δείκτες. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε 53,4 εκατ. ευρώ, συν 22,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με θετικό πρόσημο και ανοδικές τάσεις, με τις τραπεζικές μετοχές να δίνουν κατεύθυνση. Το στοίχημα ήταν η επάνοδος και παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 910 μονάδες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς αυτής της στήριξης, που διασπάστηκε το προηγούμενο διήμερο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στο υψηλό ημέρας, στις 917 μονάδες, με άνοδο 1,55%. Ο πήχυς μπαίνει τώρα στις 932-937 μονάδες.
Ο  FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,53%, τερματίζοντας στις 2.296,31 μονάδες. Στο +1,79% ο FΤ40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε  επ΄σης σε υψηλό ημέρας, στις 827,72.  Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Alpha +5,6%, Πειραιώς +5,4%,  Εθνική +2,8%, Attica +2,4%, Eurobank +1,3%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Μυτιληναίος +3,3%,  ΕΧΑΕ +2,1%,  Ελλάκτωρ και Motor Oil +1,8%, Φουρλής και Jumbo +1,4%.
Στα mid caps εντυπωσίασε η MIG με +12,2%. Ακολούθησαν Intercontinental +3,5%, Quest +3%, Intracom +2,7%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα