Αγορές

Μικρές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με οριακή πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, μετά τις σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου διολίσθησαν, καθώς αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική πολιτική της σήμερα η ΕΚΤ, με τα τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξαιτίας του κορονοϊού, με το συνολικό ποσό να φτάνει σε 1.350 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συνεχίζει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει, όπως χρειάζεται, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της με διατηρήσιμο τρόπο.

Mικρότερη ύφεση στην ευρωζώνη για φέτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την ισχυρή ανάκαμψη που εμφάνισε η οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η δυναμική της ανάκαμψης παραμένει δέσμια της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί τόσο από την συγκράτηση της πανδημίας όσο και από την επιτυχία των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί και κυρίως των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις. Όπως ανέφερε η ίδια, τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις αθροιστικά σε ολόκληρη την ευρωζώνη, ανέρχονται στο 4,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και φθάνουν το 20% αν σε αυτά προστεθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Η βελτίωση των δεδομένων σε σύγκριση με αυτά που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο, αντανακλάται στις φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κρ. Λαγκάρντ, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ φέτος διαμορφώνεται στο -8% έναντι -8,7% που ήταν τον Ιούνιο, στο βασικό σενάριο. Για τα δύο επόμενα χρόνια (2021-2022), οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά σε σύγκριση με τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5% και 3,2% αντιστοίχως (έναντι 5,2% και 3,3% που ήταν οι αντίστοιχες προβλέψεις του καλοκαιριού).

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν σήμερα έκτακτες συνομιλίες για το σχέδιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να παρακάμψει τμήματα της συμφωνίας διαζυγίου του Brexit, ένα βήμα που οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να πλήξει τις όποιες ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του Μάικλ Γκόουβ για έκτακτες συνομιλίες ενώ παράλληλα έχουν προγραμματιστεί εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Φροστ. «Η ΕΕ ζητά αποσαφηνίσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επάνοδος στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ θα πρέπει να εξετασθεί το επόμενο έτος, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων αυτών, ώστε το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας να είναι απλούστερο και πιο αξιόπιστο. Ο Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι μία πρόωρη επιστροφή στους κανόνες αυτούς θα μπορούσε να προκαλέσει μία νέα ύφεση αλλά και ότι μία πολύ αργή επάνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπερχρέωση αρκετών χωρών. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM σημείωσε ότι οι επενδυτές δεν έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο σημερινό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), ενώ τόνισε ότι η αναθεώρηση του ΣΣΑ είναι αναγκαία και για τον λόγο ότι η αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε ένα εκτιμώμενο μέγεθος, αυτό του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης. «Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τρέχουσα κατάσταση - με την άρση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2020 και κατά πάσα πιθανότητα και το 2021 - για να συμφωνήσουμε σε ένα βελτιωμένο, απλούστερο και πιο αξιόπιστο πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας», είπε.

Η Γαλλία μέτρησε το 2018 σχεδόν 9,3 εκατομμύρια ανθρώπους που θεωρούνταν φτωχοί, δηλαδή το 14,8% του πληθυσμού, μια αύξηση κατά 0,7 της μονάδας σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα οριστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 367.49 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.58%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,312.35 μονάδες, με πτώση 0.38%.  

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 6,002.28 μονάδες, πέφτοντας 0.18%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 13,206.85 μονάδες, με βουτιά 0.23%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,023.93 μονάδες, διολίσθησε 0.38%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 19,817.5 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.23%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 6,999 μονάδες, με απώλειες 0.31%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις