Χρηστικά

Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες για τις ρυθμίσεις των χρεών προς Εφορία και Ταμεία


Πώς θα γίνονται οι ρυθμίσεις μέχρι σε 120 δόσεις από την οθόνη του υπολογιστή με απλά βήματα

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξουν οι δύο ηλεκτρονικές εφαρμογές για τις ρυθμίσεις των χρεών προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης (και μάλιστα με 153) που έλαβε η κυβέρνηση με την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας, το κοινοβουλευτικό έργο επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την Τρίτη ψηφίζεται από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά και αμέσως ξεκινά η εφαρμογή των δύο σημαντικών ρυθμίσεων χρεών, οι οποίες αναμένεται να δώσουν ανάσες στην αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τεχνικές προσαρμογές στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του Taxis ολοκληρώνονται και θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο προβλέπει πως η πλατφόρμα για την  ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα ανοίξει στις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσπωα και στις 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα, αλλά επειδή το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης, είναι πιθανό η πλατφόρμα να ανοίξει από Τετάρτη και πάντως το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

Σημειώνεται  ότι το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις των χρεών μέχρι 120 δόσεις επρόκειτο να ψηφιστεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή, αλλά καθυστέρησε λόγω της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε ότι αφορά στην ρύθμιση για τα χρέη προς τα Ταμεία, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου, ενώ εκείνη για τα χρέη προς την εφορία θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 26 Ιουνίου 2019, αλλά χωρίς να αποκλείεται και μικρή παράταση.

Η ρύθμιση των χρεών προς τα Ταμεία

Σε ότι αφορά στη ρύθμιση των χρεών προς τα Ταμεία η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται στα ακόλουθα βήματα:

 1. Ο οφειλέτης χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και τον ΑΦΜ, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για να δει ποιο ακριβώς είναι το ύψος του χρέους του.
 2. Κατόπιν θα ενημερώνεται για το διπλό «κούρεμα» της βασικής οφειλής κατά περίπου 55% και των προσαυξήσεων κατά 85%.
 3. Στην επόμενη σελίδα θα βλέπει το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το οποίο θα είναι μειωμένο κατά στο 68% με 70% και τον αριθμό των δόσεων μέσα στις οποίες μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του και φυσικά το ύψος της μηνιαίας δόσης.
 4. Εάν οφειλέτης αποδεχθεί το ύψος της νέας μειωμένης οφειλής θα προχωρήσει ηλεκτρονικά στην αποδοχή της νέας ρύθμισης της οφειλής του.
 5. Η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης και παραμένει σε ισχύ όσο οφειλέτης είναι συνεπής.

Η ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία

Η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία θα γίνεται μέσω του ιστοχώρου της ΑΑΔΕ. Ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στον κόμβο με τους κωδικούς του taxis, θα επιλέγει ρυθμίσεις οφειλών και εκεί θα βρίσκει και τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στην καρτέλα που θα ανοίγει θα ενημερώνεται για το ύψος της οφειλής του και τις προσαυξήσεις που έχουν συσσωρευτεί. Θα επιλέγει εάν θέλει ρύθμιση ή όχι, θα απαντά κλικάροντας τα αντίστοιχα εικονίδια εάν είναι σε άλλη ρύθμιση ή όχι, θα δηλώνει το ύψος του εισοδήματός του και την οικογενειακή του κατάσταση (εάν αυτά τα στοιχεία δεν είναι προσυμπληρωμένα) και θα πληροφορείται τον αριθμό των δόσεων και την ελάχιστη δόση, που θα πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα.

Επίσης έχει την ευχέρεια να επιλέξει λιγότερες δόσεις από εκείνες που βγάζει η πλατφόρμα, ώστε αν γλιτώσεις περισσότερες προσαυξήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζουν τον αριθμό των δόσεων ήτοι:

 • Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ χορηγείται ρύθμιση σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση στα 30 ευρώ.
 • Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα εφαρμοστεί ένας προοδευτικός συντελεστής και θα υπολογίζεται ο αριθμός των δόσεων σε συνάρτηση με το χρέος του. Οι προοδευτικοί συντελεστές θα μειώνονται ανάλογα με τα τέκνα στις περιπτώσεις που η ρύθμιση αφορά φυσικά πρόσωπα.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι:

 • Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. 
 • Στην ρύθμιση θα μπορούν οι οφειλέτες να εντάξουν και τις οφειλές που έχουν σε άλλες ρυθμίσεις.
 • Η αίτηση για την υπαγωγή στην ρύθμιση θα γίνεται αυστηρά μέχρι την 26η Ιουνίου 2019. Μετά χάνεται το όποιο πλεονέκτημα της ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία.
 • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής θα υπάρχει απαλλαγή των προσαυξήσεων κατά 100%.
 • Η μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% θα γίνεται εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.
 • Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18.
 • Για εισόδημα μέχρι 10.000 και οφειλή έως 3.000 ευρώ δεν θα υπάρξει επιβάρυνση τόκων με την υπαγωγή στην ρύθμιση.
 • Στην ρύθμιση δεν θα μπορούν να ενταχθούν οφειλέτες που έχουν καταδικασθεί για λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή.
 • Όσοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και έχει οριστικοποιηθεί η αίτηση τους δεν θα μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση.
 • Η ρύθμιση θα χάνεται όταν δεν καταβληθούν δύο (2) συνεχόμενες δόσεις.
 • Για οφειλές νομικών προσώπων (κερδοσκοπικού χαρακτήρα) από τακτική αιτία όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ κ.λπ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 18.
 • Για οφειλές Ν.Π. από έκτακτη αιτία όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, οι δόσεις θα είναι μέχρι 30.
Διαβάστε επίσης