Πολιτική

Μεταστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, στον “αέρα" οι κάλπες- “Πάμε με Κασσελάκη”


 Ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και διχασμού,  ο “παλιός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα” συσπειρώνεται κατά του Στέφανου Κασσελάκη και της νεοπαγούς του ομάδας, ένα άλλο κομμάτι των παλιών προεδρικών προσπαθεί να βρεί νέες ισορροπίες και να αποτρέψει την μετωπική σύγκρουση, που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική για το κόμμα.

 Ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει πού θα οδηγήσει το ντόμινο εξελίξεων που ξεκίνησε με την παρέμβαση Τσίπρα και την προτροπή του προς Κασσελάκη να προσφύγει στα μέλη του κόμματος.

 Το παζλ γίνεται όλο και πιό σύνθετο. Η Ολγα Γεροβασίλη προσφέρθηκε – μάλλον από αίσθηση κομματικού καθήκοντος - να αναλάβει ρόλο “καμικάζι”, ο Κασσελάκης βιάστηκε να κλείσει άρον-άρον το θέμα προτείνοντας να στηθούν κάλπες στις 10 Μαρτίου, αλλά οι εκλογές είναι “στον αέρα”: Οχι μόνον δεν μπορεί να συμφωνηθεί ημερομηνία διεξαγωγής τους, αλλά δεν είναι καν σίγουρο ότι θα γίνουν.

Ημερομηνίες και σκοπιμότητες

 Κατ' αρχήν πρέπει να αποφασίσει σήμερα το Συνέδριο. Μετά υπάρχει το καταστατικό, που προβλέπει ότι οι εκλογές διεξάγονται τουλάχιστον 30 μέρες μετά τη λήψη απόφασης  για διεξαγωγή τους. Η κ. Γεροβασίλη δεν πρόκειται βέβαια να δεχθεί να πάει στις κάλπες ως “πρόβατο επί σφαγή”, χωρίς χρονικά περιθώρια για στοιχειώδη προετοιμασία. Ηδη έσπευσε να υπενθυμίσει την καταστατική διάταξη για την 30ήμερη προθεσμία.

Το σημαντικότερο όμως που θέτει εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών για  την ανάδειξη προέδρου, είναι οι διαφοροποιήσεις και η μεταστροφή απόψεων που παρατηρείται στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος.

Πολλά στελέχη που είχαν υποστηρίξει αρχικά τον κ. Κασσελάκη, ή τουλάχιστον επέδειξαν  ανεκτική στάση απέναντι του και πρόσφατα πήραν αποστάσεις, θεωρούν τώρα ότι άλλη μία εσωκομματική μάχη για την προεδρία και τον έλεγχο του κόμματος θα είναι καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτείνουν λοιπόν να ματαιωθούν οι εκλογές και το κόμμα να παει στις  Ευρωεκλογές με πρόεδρο τον Κασσελάκη, χωρίς να τεθεί από τώρα θέμα τι θα γίνει μετά..

 "Οχι τώρα κάλπες"

 Οπως επισημαίνουν κορυφαία κομματικά στελέχη, το ζήτημα είναι να φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις ευρωκάλπες και να αποφύγει μια καταστροφική επίδοση, που θα προκαλούσε διεργασίες αποσύνθεσης και διάλυσης.

 Στη γραμμή “όχι τώρα κάλπες, πάμε με Κασσελάκη” συντάσσονται πολλά κορυφαία στελέχη, που έχουν μάλιστα δημοσιοποιήσει τις απόψεις τους. Πρώτος διατύπωσε την πρόταση ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες εκλογής προέδρου και την παραμείνει στην ηγεσία ο Στέφανος Κασσελάκης.

 Ακολούθησαν με δηλώσεις τους ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και ο Διευθυντής της Κ.Ο. Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι δεν θα βοηθήσει το κόμμα μια νέα εκλογική αναμέτρηση και ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει στην προεδρία ο Στ. Κασσελάκης – αν και διατύπωσε επικρίσεις εναντίον, κατηγορώντας τον ότι «επέλεξε να απομακρυνθεί» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμπιστεύθηκαν και τον στήριξαν.
 Ταυτόσημη άποψη διατύπωσε και ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, προτείνοντας ματαίωση της προεδρικής εκλογής και παραμονή Κασσελάκη στην ηγεσία.

 Κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι μία εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία θα προκαλέσει βαθύτερο σχίσμα στο κόμμα, καθώς θα δημιουργηθούν ατύπως δύο αντίπαλα “στρατόπεδα” και το σύνολο των μελών θα αναγκασθεί να πάρει θέση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα