Πολιτική

Γεροβασίλη εναντίον Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ


Εκλογές στις 10 Μαρτίου πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης - Κορυφαία στελέχη και σύνεδροι ζητούν τη μη διεξαγωγή νέων εκλογών

Η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στις εκλογές απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Εν μέσω τεταμένου κλίματος και αποδοκιμασιών από μερίδα οπαδών του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η κ.Γεροβασίλη άσκησε κριτική στον επικεφαλής του κόμματος και τόνισε ότι «πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία του κόμματος».

Μετά την ομιλία της Γεροβασίλη, τον λόγο πήρε ο Στέφανος Κασσαλάκης, ο οποίος πρότεινε εκλογές στις 10 Μαρτίου και υβριδικά, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη συμμετοχή.

Είχε προηγηθεί η στήριξη του Νίκου Παππά στον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η κατάθεση της άποψης από σημαίνοντα στελέχη, όπως ο κ.Φάμελlος, για μη διεξαγωγή εκλογών. Εχει εκκινήσει, μάλιστα, από το μεσημέρι, η διαδικασία από συνέδρους να συγκεντρώσουν υπογραφές κατά των νέων εκλογών.

Μου αναλογεί το μερίδιο ευθύνης

«Όλες και όλοι έχουμε ευθύνη. Μου αναλογεί μερίδιο της ευθύνης. Έτσι, στην πρόσκληση του Προέδρου απαντώ: Είμαι παρούσα. Ως υποψήφια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό επιβάλει το αίσθημα ευθύνης μου απέναντι στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Απέναντι στον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Απέναντι στην ιστορία του χώρου μας και στους αγώνες που δώσαμε μαζί» εξήγησε η κυρία Γεροβασίλη.

«Δεν φοβήθηκα ποτέ την ευθύνη. Ούτε στα πιο δύσκολα. Πάντα έβαζα πλάτη. Είμαι υπερήφανη που ήμουν μέλος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε.

«Αγαπητέ Πρόεδρε, δεν αγαπάς τα μέλη περισσότερο από όλους εμάς. Δεν αμφισβητώ την αγάπη σου, αλλά όχι», τόνισε η πρώην υπουργός, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη. «Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά του Μητσοτάκη. Δεν υπάρχουν αντίπαλοι εδώ μέσα. Δεν είναι αρένα το Συνέδριό μας» τόνισε με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές εξελίξεις. «Όχι άλλοι εχθροί ανάμεσα μας. Όχι άλλος διχασμός μεταξύ μας» πρόσθεσε.

Ασκώντας κριτική στα πεπραγμένα του προέδρου Κασσελάκη και της ηγετικής του ομάδας, η κ.Γεροβασίλη τόνισε «σήμερα, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Το κόμμα μας υποχωρεί διαρκώς» παρατήρησε, λέγοντας ότι «πρέπει να μπει φρένο στην καθοδική πορεία» και υπογράμμισε το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού αντιπάλου της ΝΔ.

«Είμαστε κόμμα διακυβέρνησης» ξεκαθάρισε, μιλώντας για πολύ υψηλές απαιτήσεις, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε κυβερνήσει τον τόπο με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Και είμαστε περήφανοι για όλα όσα πετύχαμε».

Αναφερόμενη εμμέσως στον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξε ότι «δεν αρκεί να λέμε απλά ότι “μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη». «Να σταματήσουμε να λέμε τη μια μέρα το ένα και την άλλη το αντίθετο» επισήμανε, εστιάζοντας στη σοβαρότητα και την αξιοπιστία. «Η επικοινωνία πρέπει να υπηρετεί πολιτικό σχέδιο όχι να την αντικαθιστά» δήλωσε και έθεσε θέμα καταστατικών αρχών και αποφασιστικότητας.

«Όλες και όλοι κρινόμαστε καθημερινά» κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

Κασσελάκης: Καλωσορίζω την Όλγα Γεροβασίλη, εκλογές στις 10 Μαρτίου

«Καλωσορίζω την αντιπρόεδρο της Βουλής σε έναν όμορφο αγώνα» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης απαντώντας στην Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Δεσμεύομαι ενώπιον όλων ότι θα παραμείνω στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ότι θα δουλέψω. Δεσμεύομαι ότι την επομένη των εκλογών θα καλέσω την αντιπρόεδρο της Βουλής και την ομάδα να φέρουμε τις καταστατικές αλλαγές που χρειάζονται στο κόμμα. Η αλήθεια θα κερδίσει και γι αυτό πρέπει να πάμε στις εκλογές στις 10 Μαρτίου και να πάμε υβριδικά».

Όλγα Γεροβασίλη: «Εκλογή αρχηγού σύμφωνα με το καταστατικό»

«Εκλογή αρχηγού όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό του κόμματος», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Η κ. Γεροβασίλη άφησε μία αιχμή κατά του προέδρου λέγοντας ότι «στην δική του σύντομη απάντηση στην ομιλία της, έκανε μία παράλειψη δεν είπε ότι η εκλογή θα γίνει όπως προβλέπει το καταστατικό, όπως έγινε και στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα και στην συνέχεια του ιδίου του κ. Κασσελάκη». Ακολούθως εξήγησε ότι «το καταστατικό προβλέπει ότι η εκλογή αρχηγού γίνεται έναν μήνα μετά την προκήρυξη και ότι θα γίνει με κάλπη».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κασσελάκης έχει πει για εκλογή στις 10 Μαρτίου και ότι θα γίνει με υβριδικό σύστημα, δηλαδή και με κάλπη και ψηφιακά. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι το Συνέδριο θα αποφασίσει αύριο για το αν τελικά θα γίνει η εκλογή αρχηγού. Πρόσθεσε όμως ότι «το Συνέδριο δεν είναι καταστατικό και δεν μπορεί να αλλάξει την διαδικασία εκλογής- δηλαδή το διάστημα του ενός μήνα και ότι γίνεται με κάλπη". Όσο για την δέσμευση που ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης την επομένη της εκλογής να παραμείνει στο κόμμα ανεξαρτήτως αποτελέσματος σχολίασε «δεν θεωρώ αναγκαίο να απαντήσω στα αυτονόητα. Το εγγυάται η πορεία μου στην παράταξη».

Κατά των εκλογών ο Νίκος Παππάς - Στήριξη σε Κασσελάκη και αιχμές προς Τσίπρα

Να αποτραπεί η εσωκομματική εκλογή και να αναγνωριστεί ξεχωριστή θέση στην Όλγα Γεροβασίλη δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε με με την ομιλία του στο Συνέδριο ο Νίκος Παππάς, ενώ κατέθεσε και πρόταση τεσσάρων σημείων για την λειτουργία του κόμματος.

Αναφερόμενος στο θέμα της εκλογής αρχηγού είπε: «Θα αναλώσουμε τις 50 από τις 100 μέρες μέχρι τις ευρωεκλογές σε δικά μας ζητήματα ή θα αξιοποιήσουμε κάθε λεπτό στη μάχη ενάντια στη ΝΔ; Εδώ σε αυτό το Συνέδριο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι γιατί θέλουν το κακό του κόμματος».

Αναφέρθηκε στον πρώην πρόεδρο του κόμματος λέγοντας: «Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωτεργάτης της πορείας του κόμματος και η παρουσία του θα προσέθετε στο Συνέδριο. Θα θέλαμε να τον ακούσουμε από αυτό το βήμα».

Κάνοντας προσωπική αναφορά είπε: «Στηρίξαμε τον Στέφανο στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας, για το περιεχόμενο της οποίας έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε. Δε ζήτησε λευκή επιταγή. Δε θα έπαιρνε ποτέ λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή δεν ζητά και δε λαμβάνει κανένας. Καλό είναι τα συλλογικά μας λάθη να τα αναγνωρίζουμε. Όπως το έλλειμμα πολιτικής συλλογικής λειτουργίας. Το έκανε και ο Στέφανος. Και έχει την πρωτοβουλία και τον πρώτο λόγο για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα και να πάμε στις ευρωεκλογές και να κόψουμε το βήχα του 41%».

Αναφέρθηκε στην Όλγα Γεροβασίλη: «Με την Όλγα Γεροβασίλη έχουμε πορευτεί για πολλά χρόνια. Κοσμεί την παράταξη μας. Και στην κρίσιμη στιγμή, σε κάθε κρίσιμη στιγμή υπηρέτησε, υπηρετεί και θα υπηρετεί το συλλογικό μας σχέδιο και στόχο. Πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση δίπλα στο Στέφανο σε αυτή τη μάχη. Μπορεί να υπηρετήσει το κόμμα από οποιαδήποτε θέση. Είναι η πιο έμπειρη κοινοβουλευτικά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην προοπτική των ευρωεκλογών: « Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, αλλά και κάποια γνωστά επικοινωνιακά κέντρα, δουλεύουν, προσδοκούν και στοιχηματίζουν για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ χαμηλά ποσοστά και να μην είναι ο καταλύτης των διεργασιών της επόμενης μέρας.

Μπορούμε και οφείλουμε να βρούμε λύση. Λύση που θα εγγυάται συντεταγμένη πορεία. Που δε θα πληγώνει καμία πλευρά του κόμματος. Λύση στην οποία κάθε ένας και κάθε μία από εμάς θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και τις απόψεις του».

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα