Τράπεζες

Μετά τις τράπεζες και οι servicers «παγώνουν» τα επιτόκια


«Πάγο» στα επιτόκια βάζουν και οι servicers, ακολουθώντας το παράδειγμα των συστημικών τραπεζών. Η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) ανακοίνωσε οι Εταιρείες-μέλη της Ένωσης, αποφάσισαν να διαμορφώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα κατάλληλα προγράμματα με σκοπό το πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης, για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών δανειοληπτών (φυσικών προσώπων).

Τα ανωτέρω προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το αργότερο μέχρι τις 02.05.2023 και θα ισχύουν για δώδεκα (12) μήνες. Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα εξειδικευθούν ανά χαρτοφυλάκιο δανείων και έχουν ως στόχο την παροχή συνδρομής στους συνεπείς δανειολήπτες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν δυσκολίες αποπληρωμής των αντίστοιχων οφειλών τους εξαιτίας των αυξανόμενων επιτοκίων.
Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη από την Ενωση, υπενθυμίζεται για το α’ εξάμηνο του 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν θέσει ως στόχο οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων να ανέλθουν σε € 3,2 δισ., αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Παράλληλα σημειώνεται ότι «ο κλάδος των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων στηρίζει έμπρακτα τους δανειολήπτες στην προσπάθειά τους να επανέλθουν στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα, συμβάλλοντας στην εξυγίανση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Πάγια προτεραιότητα των Εταιρειών-μελών της Ένωσης (ΕΕΔΑΔΠ) είναι η  εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων για την αποπληρωμή των εκκρεμών οφειλών δανειοληπτών. 

Η σημαντική αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια συνδεδεμένα με τα βασικά επιτόκιατου ευρώ. Οι Εταιρείες Διαχείρισης αναγνωρίζουν αυτή τη δύσκολη συγκυρία και αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκύψει εξαιτίας της αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα