Χρηστικά

Μέρισμα - 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους


Σ' όλη τη "γκάμα" των συνταξιούχων και όχι μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους, θα δοθεί το φετινό μέρισμα

Μέρισμα - 13η σύνταξη όπως το έχει βαφτίσει το Μαξίμου, σ’ όλους τους συνταξιούχους, προσανατολίζεται να δώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ασφαλείς πληροφορίες του Sin αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την απόδοση ενός είδους δώρου, μερίσματος δηλαδή, προς όλους τους συνταξιούχους, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η οριστική απόφαση επί του θέματος, θα ληφθεί-συγκεκριμενοποιηθεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε κάθε περίπτωση, αν τελικώς γίνουν πράξη τα όσα διεμήνυσε, θα είναι η πρώτη φορά που το μέρισμα προς τους συνταξιούχους, θα αποδοθεί σ’ όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων.
Υπενθυμίζουμε τι είχε δοθεί στους συνταξιούχους εν είδει βοηθήματος, τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το 2016 είχε καταβληθεί μέρισμα στους λεγόμενους χαμηλοσυνταξιούχους (βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση), όσους εισέπρατταν συντάξεις κοντά στο όριο.
Πέρυσι τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση απέδωσε εν είδει μερίσματος στους συνταξιούχους, αναδρομικά ποσά που σχετίζονταν με τις εισφορές ασθενείας (υπέρ ΕΟΠΠΥ) που παρακρατούνταν παρανόμως από 2012. 

Με όπλο το υπερπλεόνασμα

Φέτος, έχοντας ως «όπλο» το υπερπλεόνασμα και τον ευρύ δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για παροχές και εφαρμογή κοινωνικών μέτρων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποδώσει μέρισμα-13η σύνταξη, σ’ όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιο θα είναι το συνολικό ποσό, το οποίο θα αποδοθεί στους συνταξιούχους, υπό μορφή βοηθήματος, ούτε, φυσικά, έχουν γνωστοποιηθεί οι κλίμακες που θα προσδιορίζουν τα ποσά ανά εισοδηματική κατηγορία συνταξιούχου.

Το κυβερνητικό σχέδιο, άλλωστε, είναι υπό επεξεργασία και γι’ αυτό τον λόγο ο Αναστάσιος Πετρόπουλος απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες επ’ αυτού, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων.

Διαβεβαιώσεις για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Ο υφυπουργός Εργασίας έκανε ειδική μνεία στο θέμα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, που ταλανίζει χιλιάδες νέους συνταξιούχους, τονίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνηση είναι να τακτοποιήσει την υπόθεση, έως το καλοκαίρι του 2019. Απέδωσε τις καθυστερήσεις σε ζητήματα τεχνικής φύσεως, που αφορούν κυρίως τα μηχανογραφικά συστήματα των Ταμείων. 

Νώντας Βλάχος

Διαβάστε επίσης