Πολιτική

Οι συντάξεις φέρνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού


Η αίσια έκβαση της «μητέρας των μαχών» για την κυβέρνηση, όσον αφορά την αποτροπή της περικοπής των συντάξεων, που σφραγίστηκε από τη χθεσινή απόφαση του Euro Working Group διαμορφώνει συνθήκες ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, στον δρόμο για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019.

Κωδικοποιημένα, οι βασικοί λόγοι που οδηγούν στην παραπάνω εκτίμηση είναι οι εξής:

  1. Η περικοπή των συντάξεων, από 1-1-2019, λόγω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, που προέκυψε από τον επανυπολογισμό τους, θα μείωνε λιγότερο ή περισσότερο το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα άνω του 1.000.000 παλιών συνταξιούχων και ισάριθμων οικογενειών. Δηλαδή, θα επηρέαζε αρνητικά, το μισό περίπου εκλογικό σώμα, λίγους μήνες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Γεγονός, που δίχως άλλο θα είχε σημαντική επίπτωση στο εκλογικό αποτέλεσμα, εις βάρος των κομμάτων της κυβέρνησης. Πιθανότατα θα λειτουργούσε όπως οι σταγόνες, που θα ξεχείλιζαν το ποτήρι της δυσαρέσκειας από τα μνημονιακά μέτρα λιτότητας. Η αποτροπή της δυσάρεστης εξέλιξης βγάζει από το εκλογικό πεδίο αυτόν τον παράγοντα. 
  2. Η κυβέρνηση από θέση απολογούμενου για την ψήφιση της περικοπής των συντάξεων το καλοκαίρι του 2017, με απαίτηση του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση, καταγράφει μια σημαντική επιτυχία, καθώς μετά από συστηματική προσπάθεια και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, καταφέρνει να ακυρώσει το αρνητικό μέτρο, λίγο πριν την εφαρμογή του σε συνεννόηση με τους δανειστές, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις, που πιθανότατα θα στοίχιζαν στην οικονομία. 
  3. Η αντιπολίτευση και ιδίως η ΝΔ επένδυσε πολλά από το 2017 και μέχρις εσχάτως στην καταλυτική εκλογική επίδραση των περικοπών, τις οποίες έκανε αιχμή του δόρατος του αντιπολιτευτικού λόγου. Πλέον η συγκεκριμένη επένδυση, όχι μόνο αποτυγχάνει, αλλά ενδεχομένως να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Κι αυτό γιατί η υπερπροβολή του θέματος με επικοινωνιακό μπαράζ επί μήνες από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, που το εμφάνιζαν ως δεδομένο, σήμερα λειτουργεί στην κοινή γνώμη υπέρ της κυβέρνησης, που κατορθώνει να το λύσει.
  4. Καταρρέει το αντιπολιτευτικό αφήγημα περί 4ου μνημονίου. Νέο μνημόνιο με ακύρωση ψηφισμένου μέτρου λιτότητας, δεν νοείται. Αντιθέτως, καθίσταται πιο πειστικό το κυβερνητικό αφήγημα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια,  με ανάκτηση βαθμών ελευθερίας, στο πλαίσιο της επιτήρησης μιας υπερχρεωμένης χώρας της Ευρωζώνης, που μόλις εξήλθε των προγραμμάτων. Και θα πείθει ολοένα και περισσότερο, όσο με νέα θετικά μέτρα η κοινωνία αντιλαμβάνεται στην πράξη ότι έχει ανοίξει ένα άλλο ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την χώρα, έπειτα από τα 8 γκρίζα χρόνια των μνημονίων. 
  5. Η κυβέρνηση πιστώνεται τον περιορισμό του ΔΝΤ – του πιο ακραίου εκ των δανειστών – σε ρόλο παρατηρητή, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Τζ. Ράις, ο οποίος ανέφερε για το θέμα των συντάξεων : «Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα. Δεν είμαστε σε θέση να το πράξουμε», ξεκαθαρίζοντας: «είναι πραγματικά μια απόφαση που πρέπει να συζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους». 

Γιάννης Δήμου 
 

Διαβάστε επίσης