Αγορές

Μένει στο εφαλτήριο το ΧΑ


Ενα ακόμη τεστ αντοχών αποτελεί για τη χρηματιστηριακή αγορά η σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε δίνοντας «υποσχέσεις» για περαιτέρω ανάκαμψη και εξελίσσεται σε αγωνιώδη προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων. Εντονες διακυμάνσεις σημειώθηκαν την πρώτη ώρα των συναλλαγών. Τα αρχικά κέρδη εξανεμίσθηκαν γρήγορα, οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν στο κόκκινο και εν συνεχεία κάλυψαν τις απώλειες.  Κατεύθυνση έδωσαν πάλι οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Με τα δεδομένα της στιγμής το σημερινό στοίχημα είναι η σταθεροποίηση και η δημιουργία βάσης στήριξης στα τωρινά επίπεδα τιμών.  Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη μεγάλων ΑΧΕ, μια μικρή πρόσκαιρη διόρθωση δεν  πρόκειται να δώσει καθοδική κατεύθυνση στην αγορά, που φάνηκε τις τελευταίες μέρες ότι διαθέτει αντοχές και μπορεί να αποκτήσει πάλι ανοδική δυναμική.

Η εικόνα στο ταμπλό μπορεί μάλιστα να βελτιωθεί τις επόμενες ώρες, υπό την επίδραση  του θετικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή  ανακοινώσεων για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και για τη βιομηχανική παραγωγή σε Γερμανία-Γαλλία.

Τα funds... ξεμυτίζουν

Σε περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών και ορισμένων βιομηχανικών blue chips  συνηγορεί το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διεθνή χαρτοφυλάκια. Οι εισροές δεν είναι μεγάλες, αποτελούν όμως ένδειξη προθέσεων και εκτιμήσεων των ξένων διαχειριστών.
Βρετανικά και αμερικανικά funds έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο ΧΑ τις τρεις τελευταίες μέρες, πραγματοποιώντας επιλεκτικές αγορές, που είχαν σε πολλές περιπτώσεις διερευνητικό χαρακτήρα, τεστάροντας «διαθέσεις» δυνητικών πωλητών.

Οι κινήσεις αυτές αναμένεται ότι θα συνεχισθούν – εκτός εάν σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση κλίματος στις διεθνείς αγοράς.
Αναλυτές  εκφράζουν την άποψη ότι παρά την αμφίσημη εικόνα των τελευταίων ημερών, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει σε ανοδικό κανάλι, μετά τη μεγάλη «ταλαιπωρία» του Νοεμβρίου, που συνδέθηκε κυρίως με τις εκροές 200 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing στους δείκτες MSCI.

Σημαντική παράμετρο και χρονικό ορόσημο σ' αυτή την πορεία μπορεί να αποτελέσει το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων  την μεθεπόμενη Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου. Ενα year-end rally φαίνεται ότι είναι το πιθανότερο σενάριο για τις επόμενες εβδομάδες.

Μετοχές και δείκτες

 Προς το παρόν έντονη μεταβλητότητα  παρατηρείται στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών, παραμένουν «βαρόμετρο» της αγοράς και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση. Ο κλαδικός τους δείκτης πήγε +2,75% στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, γύρισε -0,41% και τώρα  διατηρεί θετικό πρόσημο (+0,40%). Προηγείται η Πειραιώς  με +3%. Εθνική +2%, Attica +1,2%, Alpha +0,4%. Στο κόκκινο μόνον η Eurobank (-1,2%).

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 653 μονάδες, με οριακά κέρδη +0,15%. Την ίδια ποσοστιαία άνοδο σημειώνει και ο FTASE25 στις 1.707,5 μονάδες.
Στο ταμπλό των εμποροβιομηχανικών και λοιπών blue chips Μυτιληναίος +2,4%, Jumbo +1,5%, Coca-Cola και Lamda +0,9%,  Φουρλής +0,7%, ΕΛΠΕ +0,5%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΔΕΗ  και Motor Oil -1,3%, Σαράντης και ΟΛΠ -1,1%,  ΟΠΑΠ και Τιτάν -0,7%.

Διαβάστε επίσης