Οικονομία

Μειώσεις φόρων σε golden boys!


Φοροελαφρύνσεις σε μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων σχεδιάζει να προσφέρει η κυβέρνηση, αλλάζοντας τον τρόπο φορολόγησης των παροχών σε είδος. Οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή και θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά, όπως προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Με τις σχεδιαζόμενες διατάξεις, θα πληρώνουν πολύ μικρότερο – ή καθόλου – φόρο τα στελέχη επιχειρήσεων που παίρνουν ως bonus μετοχές ή δικαιώματα αγοράς μετοχών σε χαμηλές τιμές (stock options).

Θα γλιτώσουν επίσης φόρους οι εργαζόμενοι που παίρνουν επιπλέον του μισθού τους διατακτικές πληρωμής (κουπόνια) για αγορές από σουπερμάρκετ, κουπόνια σίτισης, δωρεάν αυτοκίνητο ή συμβόλαιο ασφαλιστικής κάλυψης.

Για τα  bonus σε μετοχές και stock options  σχεδιάζεται να φορολογούνται αυτοτελώς. Πολλές επιχειρήσεις επιλέγουν τώρα τη λύση των stock options και των παροχών σε είδος, επειδή έχουν έτσι τη δυνατότητα να ασκούν πολιτική παχυλών αμοιβών χωρίς να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές και φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Οσον αφορά τις διατακτικές πληρωμής, τα κουπόνια και τα ασφαλιστικά συμβόλαια, συζητείται να αυξηθούν κατά 200-500 ευρώ τα ποσά μέχρι τα οποία οι παροχές αυτές είναι αφορολόγητες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες αυτές οι παροχές φορολογούνται τώρα ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, εφόσον η συνολική τους αξία υπερβαίνει σε ετήσια βάση τα 300 ευρώ.
Αθροίζονται δηλαδή με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου και επιβάλλονται επ’ αυτών φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα