Χρηστικά

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ για πολυ-ιδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων!


Κατατίθεται στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο με την νέα κλίμακα και γενικά τη νέα διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ

Με διάταξη που ευνοεί τους πολυ-ιδιοκτήτες και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων κατατίθεται στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή το νομοσχέδιο με την νέα κλίμακα και γενικά τη νέα διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Αμέσως, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ 2022, ο οποίος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022 και η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος σήμερα εφαρμόζεται στη συνολική ακίνητη περιουσία, αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Δηλαδή αν κάποιος φορολογούμενος κατέχει τρία ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ το καθένα, επιβαρύνεται, εκτός από τον «κανονικό» ΕΝΦΙΑ και με συμπληρωματικό φόρο, καθώς η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ.

Με την αλλαγή που επιφέρει το νομοσχέδιο, ο συμπληρωματικός φόρος αλλάζει μορφή και απαλλάσσει από την υπερφορολόγηση τους φορολογούμενους που κατέχουν πολλά ακίνητα.

Ειδικότερα, ο νέος συμπληρωματικός φόρος θα εφαρμόζεται σε κάθε ακίνητο, η αντικειμενική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 400.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πώς αν ένας φορολογούμενος κατέχει 10 ακίνητα με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ έκαστο απαλλάσσεται!

Για παράδειγμα κάποιος που κατέχει μια ολόκληρη πολυκατοικία με 15 διαμερίσματα, η αξία των οποίων είναι μέχρι 400.000 ευρώ απαλλάσσεται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος ιδιοκτήτης, με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων πλήρωνε σημαντικό ποσό ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές ότι η νέα διαδικασία υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ευνοεί τους ιδιοκτήτες εκείνους που κατέχουν πολλά ακίνητα.

Ο «κανονικός» ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τη συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος ακίνητης περιουσίας, από το 2022, μειώνεται κατά 13% σε σχέση με το 2021.

Ειδικότερα, το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Η μείωση αυτή θα κατανεμηθεί σε διάφορες κατηγορίες ιδιοκτητών και συγκεκριμένα:

  • 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων (5 εκατ.) που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022.
  • Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι.
  • Το  6% του συνόλου, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, με το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ. Ο λόγος της αύξησης είναι η σημαντική αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που έγινε τον περασμένο Ιούνιο.
  • Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει σήμερα για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας,  το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.
  • Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ, που σημαίνει ότι επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.
  • Μειώνονται οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.
  • Μειώνονται οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

Ωστόσο, οι μειώσεις που υπόσχεται το ΥΠΟΙΚ, απομένει να προκύθπτουν και από το κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στις επόμενες μέρες στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα