Χρηστικά

Μειωμένο το ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων με το νέο ασφαλιστικό


Μπορεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να διατείνεται ότι το υπό συζήτηση στη Βουλή νέο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει αυξήσεις στις συντάξεις, όμως η πραγματικότητα των αριθμών την διαψεύδει.

Κι αυτό καθώς από την κατάργηση της 13ης σύνταξης (ή όπως αλλιώς ονοματίζει καθένας την συγκεκριμένη παροχή) που είχε μόνιμο χαρακτήρα και αφορούσε όλους τους συνταξιούχους (γύρω στα 2.600.000) και τις επικείμενες αυξήσεις συντάξεων μόνο για 320.000, προκύπτει μείωση του μέσου ετήσιου εισοδήματος των συνταξιούχων της χώρας.

Με λίγα λόγια την καταργούμενη 13η σύνταξη, όπως δόθηκε τον περασμένο Μάιο, την έπαιρναν και θα την έπαιρναν όλοι, ενώ αυξήσεις θα δούν πολύ λιγότεροι, άρα το συνολικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τους συνταξιούχους.

Το αρνητικό αποτέλεσμα για τις μέσες ετήσιες αποδοχές των συνταξιούχων καταγράφεται και στην αναλογιστική μελέτη, στην οποία στηρίχθηκε το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες η μέση ετήσια σύνταξη με το ισχύον σύστημα (συμπεριλαμβανομένης της 13ης σύνταξης) το 2021 είναι 9.942 ευρώ και με το νέο σύστημα πέφτει στα 9.842. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα χάσουν κατά μέσο όρο 100 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, σε τρέχουσες τιμές, η μέση ετήσια σύνταξη με το ισχύον σύστημα θα ήταν το 2025, 10.504 ευρώ και με το νέο καθεστώς θα πέσει στα 10.345 (μείωση 159 ευρώ)

Το ισοζύγιο αυξήσεων – μειώσεων συντάξεων

Σημειώνεται ότι η 13η σύνταξη ενίσχυε κυρίως του χαμηλοσυνταξιούχους, αφού για συντάξεις έως 500 ευρώ ήταν μία ολόκληρη σύνταξη, ενώ για υψηλότερες συντάξεις ήταν αναλογική. Στον αντίποδα με τον νόμο Βρούτση θα έχουν αύξηση εισοδήματος οι πιό κάτω κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Στην κύρια σύνταξη 70.000 «νέοι» συνταξιούχοι μετά το ν.4387/16, με την μεταβολή των ποσοστών αναπλήρωσης, οι οποίοι είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
  • Στην επικουρική 251.000 συνταξιούχοι, πριν το ν.4387/16 που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν περικοπή στην επικουρική τους σύνταξη. Υπολογίζεται για μέση αύξηση 99,5 ευρώ.

Συνεπώς αυξήσεις στο χέρι θα έχει περίπου ένας στους 10 συνταξιούχους (συνολικά 2.600.000). Οι υπόλοιποι θα υποστούν πραγματική μείωση με την απώλεια της 13ης σύνταξης, οι περισσότεροι από τους οποίους θα δούν λογιστικά να μειώνεται η προσωπική διαφορά τους, χωρίς όμως να εισπράξουν την αντίστοιχη αύξηση.

ΚΥΡ  

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης