Ελλάδα

Μεγάλο αγκάθι το μεταναστευτικό-Φουντώνουν οι αντιδράσεις


Στο μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση εξελίσσεται το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με τη διαχείρισή του να προξενεί έντονες αντιδράσεις σε περιοχές, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν το βάρος της αποσυμφόρησης των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Οι φόβοι, τους οποίους εξέφρασαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και βουλευτές της ΝΔ, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνονται μέρα με τη μέρα, καθώς αρχίζουν να προωθούνται κατά εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες από κέντρα υποδοχής των νησιών (Μόρια κλπ) σε περιοχές της ενδοχώρας.

Τμήματα των τοπικών κοινωνιών αρνούνται να δεχθούν την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, διακατεχόμενα από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία ενίσχυσε και η ακραία ρητορική της ΝΔ ως αντιπολίτευσης και αντιδρούν έντονα. Προφανώς είναι  δύσκολο να χωνέψουν ότι το κυβερνών κόμμα, που λίγο ως πολύ υποστήριζε προεκλογικά τον εξοβελισμό μεταναστών και προσφύγων, ρίχνοντας εύκολα το ανάθεμα στον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα τους φέρνει στον τόπο τους.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών, μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται μόλις στην αρχή της. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στην πρόσφατη ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ έκανε γνωστό ότι μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα γύρω στους 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι θα κατανεμηθούν και στις 13 περιφέρεις της χώρας.

Στην ίδια ενημέρωση ο υπουργός ανέφερε ότι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και 10.000 σε ανοιχτούς χώρους, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εκτός από τις συγκεντρώσεις για να εμποδιστεί η εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές, αξίζει να αναφερθεί η συγκρότηση κατά τόπους ομάδων στο facebook, όπου υπάρχουν πληροφορίες για μετακίνηση αιτούντων άσυλο, με σκοπό την αποτροπή της.Το κλίμα, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, οξύνεται καθημερινά, σε σημείο που να δικαιολογούνται σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχεια.

Περιστατικά παρεμπόδισης εγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων έχουν σημειωθεί τις τελευταίες μέρες: Στη Χίο, στην Κω, στα Γιαννιτσά, στα Βρασνά Θεσσαλονίκης και στο ύψος των νέων διοδίων του Στρυμωνικού (Σέρρες). Κι αυτό παρότι οι μεταφορές με λεωφορεία, γίνοται νυχτερινές ώρες, προκειμένου να περιοριστούν τα επεισόδια.

ΚΥΡ

 

Διαβάστε επίσης