Πολιτική

Ανάβει φωτιές στη ΝΔ το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό


Φωτιές ανάβει στη ΝΔ και την κυβέρνηση η επικείμενη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε περιοχές της ενδοχώρας.

Η πολιτική διάσταση του ζητήματος κυριάρχησε στην χθεσινή κλειστή ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, που είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αναδεικνύεται, προς το παρόν, στη μεγαλύτερη εστία προβλημάτων, για την κυβέρνηση.

Η ενημέρωση του υπουργού ήταν για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το άσυλο προσφύγων/μεταναστών, που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, όμως τη μακρά συζήτηση που ακολούθησε σχεδόν μονοπώλησε η αποσυμφόρηση κυρίως της Λέσβου και της Σάμου, νησιών όπου η κατάσταση είναι οριακή μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, με τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.  

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, ο Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε γνωστό ότι μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά στην ενδοχώρα γύρω στους 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες, διαβεβαιώνοντας τους βουλευτές ότι θα υπάρξει ισοκατανομή στις 13 περιφέρειες (περί τα 1.500 άτομα ανά περιφέρεια).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε ότι θα είναι οικογένειες όσοι μετακινηθούν, προσθέτοντας ότι 10.000 θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και 10.000 σε ανοιχτούς χώρους, με υποδομές που θα εξασφαλίζουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Τις δηλώσεις του υπουργού, ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων (υπολογίζονται σε πάνω από 50) των βουλευτών της ΝΔ, που ζητούσαν διευκρινήσεις και εξέφραζαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης.

Στην πραγματικότητα οι βουλευτές μετέφεραν τις αντιδράσεις, που ήδη εισπράττουν από μεγάλο τμήμα των τοπικών κοινωνιών, στην προοπτική μετεγκατάστασης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στις περιοχές τους.

Το πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα μεγαλώνει από την σκληρή αντιπολιτευτική στάση του τα προηγούμενα χρόνια, όταν εύκολα έριχνε το ανάθεμα στον ΣΥΡΙΖΑ, για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σήμερα, οι ίδιοι εκπρόσωποι της ΝΔ, που την περασμένη τετραετία διατυμπάνιζαν ότι η τότε κυβέρνηση «πλημμύρισε» την Ελλάδα με μετανάστες και υπόσχονταν ότι το κόμμα τους θα …επαναφέρει την τάξη, καλούνται να υποστηρίξουν στις τοπικές κοινωνίες τους, την εγκατάσταση δίπλα τους χιλιάδων μεταναστών και να αντικρούουν επιχειρήματα (προβλήματα ασφάλειας κλπ) που χρησιμοποιούσαν μέχρι πρόσφατα! 

Η αποστολή τους είναι αναμφίβολα δύσκολη, γνωρίζουν ότι θα χρεωθούν και προσωπικά τις επιππτώσεις του σχεδίου Χρυσοχοΐδη, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και αυτή η αγωνία «βγήκε» στους βουλευτές της ΝΔ στην χθεσινή συνάντηση.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογο κλίμα είχε εισπράξει ο Μ. Χρυσοχοΐδης και κατά την τελευταία ενημέρωση των 13 περιφερειαρχών (όλοι πλην εκείνου της Κρήτης πρόσκεινται στη ΝΔ) για το πρόγραμμα μετακίνησης μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

Ξεκινά η μεταφορά μεταναστών

Η υλοποίηση του σχεδίου Χρυσοχοΐδη για το μεταναστευτικό αρχίζει άμεσα. Συγκεκρμένα, τη  μετακίνηση περίπου 1.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα προγραμματίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη, ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στην αποσυμφόρηση της Σάμου. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του μήνα θα μετακινηθούν τουλάχιστον άλλοι 2.000 προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος