Χρηστικά

Με χρονοκαθυστέρηση οι αποδείξεις στο MyData


Η παγίδα της ΑΑΔΕ: Δεν θα γνωρίζει ο επιχειρηματίας τον ακριβή χρόνο καταχώρησης της απόδειξης που έκοψε

Με χρονοκαθυστέρηση έως 24 ωρών θα διαβιβάζονται στο MyDtata τα δεδομένα των αποδείξεων λιανικής πώλησης, με την ΑΑΔΕ να αποκτά, σχεδόν άμεση γνώση των συναλλαγών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Στόχος της online παρακολούθησης των συναλλαγών των επιχειρήσεων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να εκδίδονται οι αποδείξεις και όχι τόσο η διαβίβασή τους στο MyDtata.

Πάντως το σύστημα καταγραφής της ροής των αποδείξεων λιανικής πώλησης της ΑΑΔΕ, έχει ένα σημαντικό κενό, καθώς παρέχει περιθώριο «διορθώσεων» των εκδιδόμενων αποδείξεων, με τη χρήση ενός παράνομου λογισμικού, που έχει κάνει τη εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια.

Όμως η ΑΑΔΕ, έβαλε μια «παγίδα», για να αποτρέψει τις παρεμβάσεις. Ειδικότερα σε ότι αφορά στις αποδείξεις λιανικής πώλησης, που εκδίδονται από ταμειακές μηχανές, οι οποίες είναι απευθείας συνδεμένες με το Taxisnet, τα δεδομένα τους θα μεταβιβάζονται σε διάστημα από 1 λεπτό έως και 24 ώρες.

Δηλαδή, με την έκδοση της απόδειξης, μπορεί να καταχωρηθεί στο MyData, ακόμη και σε ένα λεπτό, ή την επόμενη μέρα.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η «παγίδα» της ΑΑΔΕ έγκειται στο εξής. Ο επιχειρηματίας δεν θα γνωρίζει τον ακριβή χρόνο καταχώρησης της απόδειξης που έκοψε, καθώς δεν θα ειδοποιείται ότι το τάδε παραστατικό καταχωρήθηκε.

Μια απόδειξη που κόπηκε στο 10 το πρωί της Τρίτης, μπορεί να καταχωρηθεί στις 10:01 αλλά και μέχρι τις 9:59 της Τετάρτης.
Αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αν μπορεί να «πειράξει» τη ταμειακή μηχανή.

Τι προβλέπει η απόφαση 

Ειδικότερα, για συναλλαγές λιανικής, η απόφαση ΥΠΟΙΚ-ΑΑΔΕ προβλέπει τα ακόλουθα:

 • Για τις οντότητες που έχουν υποχρέωση απευθείας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών (Φ.Η.Μ.) με την Α.Α.Δ.Ε., τα δεδομένα διαβιβάζονται αυτόματα από τον Φ.Η.Μ. σε 1 λεπτό έως 24 ώρες, με βάση την παραμετροποίηση που ορίζει στα συστήματα της η Α.Α.Δ.Ε., χωρίς να απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση των οντοτήτων.
 • Οι οντότητες που δεν έχουν υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. και εκδίδουν στοιχεία λιανικής μέσω προγραμμάτων διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ERP) τα οποία είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, διαβιβάζουν τα υπόψη δεδομένα μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης αυτών.

Χονδρικές πωλήσεις

Σε ότι αφορά στις λιανικές πωλήσεις οι χρόνοι διαβίβασης είναι οι ακόλουθοι:

 • Τα δεδομένα των τιμολογίων διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο τόσο από τους Παρόχους όσο και από την εφαρμογή της ΑΑΔΕ «timologio».
 • Τα παραστατικά τα οποία εκδίδονται μέσω εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων ERP διαβιβάζονται μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών.
 • Μέχρι την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών διαβιβάζονται τα δεδομένα των εσόδων όταν χρησιμοποιείται η ειδική φόρμα καταχώρησης.
 • Το μέτρο αυτό ισχύει από το 2023. Εξαιρετικά, για το έτος 2022 ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20ή ημέρα του επόμενου μήνα εντός του οποίου εκδόθηκαν.

Στην περίπτωση διαβίβασης λογιστικών εσόδων που δεν αφορούν σε έκδοση φορολογικού στοιχείου αλλά σε διενεργούμενη λογιστική εγγραφή, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέχρι την 20ή ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία που αφορά το έσοδο.

Σε 2 μέρες αν χαθεί η σύνδεση

Επίσης, σε περίπτωση απώλειας διασύνδεσης με την πλατφόρμα myDATA η οποία αποδεικνύεται από την επιχείρηση ή τον επαγγελματία με κάθε πρόσφορο μέσο, τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών στοιχείων διαβιβάζονται αμελλητί με την αποκατάσταση της διασύνδεσης, με την ένδειξη «Απώλεια Διασύνδεσης».

Ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκ νέου απώλειας της διασύνδεσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα διαβιβάζονται το αργότερο εντός 2 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία διαβίβασής τους, είτε από το κανάλι διαβίβασης που εκδόθηκαν ή διαβιβάστηκαν αρχικά ανεπιτυχώς, είτε από τα προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό/ λογιστικό, ERP), είτε από την ειδική φόρμα καταχώρησης εφόσον τηρούνται τα όρια χρήσης της.

Ποια στοιχεία στέλνονται

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται την πλατφόρμα MyData, για κάθε στοιχείο λιανικής πώλησης, που εκδίδεται είναι τα εξής:

 • Α.Φ.Μ. του εκδότη
 • Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
 • Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
 • Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
 • Συντελεστής ΦΠΑ
 • Συνολική αξία παραστατικού.
   
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα